Verden

Trump-advokat i lukket rettsmøte om mulig valgpåvirkning

Trump-advokat Rudy Giuliani tilbrakte onsdag flere timer i et lukket rettsmøte der en storjury spurte ham ut om mulig påvirkning av valget i Georgia.

Mandag ble det kjent at den tidligere New York-ordføreren etterforskes for ulovlig valgpåvirkning. Onsdag møtte han i retten i delstaten Georgia for å svare på spørsmål. Utspørringen ble gjort av en såkalt storjury og er en del av etterforskningen som skal avgjøre om Giuliani blir tiltalt.

På vei inn i retten sa Giuliani at han ikke hadde planer om å fortelle om forklaringen sin.

– Så vidt jeg husker, er storjuryens arbeid hemmelig. De får stille sine spørsmål, og så får vi se, sa Giuliani.

Selv om møtene er hemmelige og de som utfører dem er pålagt taushetsplikt, er det ingenting som hindrer dem som vitner – som Giuliani – i å uttale seg. Det er uklart hvor mye han var villig til å si i utspørringen, etter at det mandag ble kjent at han er under etterforskning.

– Ingen disputter

Giulianis advokat Robert Costello sier til nyhetsbyrået AP at rettsmøtet pågikk fra 9 til 15 med en halvtime satt av til lunsj.

I en tekstmelding skriver Costello at alle var høflige mot hverandre og at det hele gikk profesjonelt for seg. Rettsmøtet «gikk veldig bra. Ingen disputter.», heter det i meldingen.

Da Giuliani senere onsdag støtte på en reporter fra AP ville han ikke komme med detaljer om hva som ble sagt under rettsmøtet, men han sa at statsadvokaten ved slutten av møtet sa «Mr. Giuliani har oppfylt sine forpliktelser».

Oppsiktsvekkende telefonsamtale

Georgia-etterforskningen har medført grundigere undersøkelser av det desperate og til slutt mislykkede forsøket på å overstyre Joe Bidens valgseier.

Den ble åpnet etter at en oppsiktsvekkende telefonsamtale mellom daværende president Donald Trump og Georgias administrasjonsminister, republikaneren Brad Raffensperger, ble kjent.

I samtalen foreslo Trump at Raffensberger kunne «finne» det eksakte antallet stemmer han trengte for å vinne Georgia i presidentvalget. Trump nekter for å ha gjort noe galt, og har beskrevet samtalen som «perfekt».

Etterforskningen er en av flere som omhandler Trumps tid i Det hvite hus. Mange venter at han vil stille på nytt i 2024.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen