Verden

Vil forlenge levetiden på atomkraftverk

Californias guvernør vil forlenge levetiden til delstatens siste kjernekraftverk med fem til ti år for å sikre strømforsyningen i en tid med klimaendringer.

Kraftverket Diablo Canyon skulle etter planen stenge i 2025, men forslaget om å holde driften i gang også etter det har blåst nytt liv i en diskusjon om hvor godt atomanlegget er sikret mot jordskjelv.

Guvernør Gavin Newsoms kritikere sier også at forslaget er en enorm økonomisk gavepakke til kraftselskapet Pacific Gas & Electric, og at det vil undergrave delstaten miljøsikkerhetstiltak.

Forslaget inkluderer et lån på 1,4 milliarder dollar, som kan ettergis. Planen må hurtigbehandles dersom reaktorene skal kunne holdes i gang. Lånetaket tilsvarer rundt 13,4 milliarder kroner til dagens kurs.

Kjernekraftverket, som ligger ved kysten mellom Los Angeles og San Francisco, står for 9 prosent av strømproduksjonen i California. Videre drift etter 2025 er «avgjørende for sikre påliteligheten til hele delstatens energisystem», heter det i guvernørens forslag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: