Verden

Salman Rushdie fløyet til sykehus etter å ha blitt angrepet i New York

Forfatteren Salman Rushdie ble overfalt da han skulle holde foredrag i delstaten New York fredag. Han er fløyet til sykehus med en antatt stikkskade i halsen.

En journalist fra nyhetsbyrået AP var vitne til at en mann stormet scenen og begynte å slå eller stikke den 75 år gamle britiske forfatteren, idet Rushdie ble introdusert. Mannen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på bakken. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet av en politimann som var til stede.

Hendelsen fant sted fredag formiddag i småbyen Chautauqua, rundt 50 mil nordvest for New York by. Flere hundre personer var møtt fram for å høre Rushdies forelesning ved The Chautauqua Institution, som er kjent for sommerprogrammet sitt. Rushdie, som bor i New York, har snakket der ved flere anledninger.

Delstatspolitiet i New York sier i en pressemelding at Rushdie tilsynelatende er stukket i halsen, og at han er fløyet til et sykehus i nærheten. De opplyser at tilstanden hans foreløpig ikke er kjent.

Politibeskyttelse

Den indiskfødte forfatteren har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg siden han skrev boken «Sataniske vers» på 1980-tallet. Mange muslimer mener boken er blasfemisk. Etter utgivelsen utstedte Irans øverste leder en fatwa med en dødsdom mot forfatteren.

Iran utlovet også en dusør på rundt 3 millioner dollar til den som drepte Rushdie. I nesten et tiår levde forfatteren i skjul og byttet bosted hyppig. Han kunne ikke engang fortelle barna sine hvor han bodde.

I Norge ble Rushdies forlegger, William Nygaard, skutt i et attentat utenfor boligen sin i Oslo i 1993. Nygaard overlevde attentatet, som de fleste kobler til utgivelsen av «Sataniske vers» på norsk.

– Jeg er sjokkert, men vet foreløpig ikke mer enn det som står i mediene. Jeg håper bare det går bra med han, og at det ikke er alvorlig, sier Nygaard på telefon til NTB.

– Det er tøft å få meldinger om vold, særlig når det gjelder personer som står deg nært.

Dusør

Irans regjering har for lengst tatt avstand fra fatwaen mot Rushdie, men motstanden mot ham og boken vedvarer. En halvoffisiell religiøs stiftelse i landet økte dusøren fra 2,8 til 3,3 millioner dollar i 2012.

Rushdie avfeide trusselen den gangen og sa det «ikke fantes bevis» for at noen var interessert i pengene. Det samme år utga han memoarboken «Joseph Anton» om fatwaen. Boken er skrevet i tredje person, og tittelen – som også er dekknavnet Rushdie brukte i en periode – er en hyllest til forfatterne Joseph Conrad og Anton Tsjekhov.

Den verdenskjente forfatteren har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke av de ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

I 2007 ble Rushdie slått til ridder i Storbritannia, noe som utløste nye protester i Iran og Pakistan.

– Rushdie har betalt en høy pris. Han er en ledende forfatter som har betydd enormt mye for litteraturen, og han har funnet et godt liv i USA. Derfor er det dobbelt så tragisk dersom dette viser seg å faktisk være et attentat, sier Nygaard.

---

Dette vet vi om angrepet:

Den britisk-indiske forfatteren Salman Rushdie (75) ble overfalt i fylket Chautauqua nordvest i den amerikanske delstaten New York fredag.

  • En mann stormet scenen rundt klokka 11 og angrep Rushdie og en ordstyrer idet arrangementet skulle starte.
  • Delstatspolitiet har bekreftet at Rushdie ble påført det som antas å være en stikkskade i halsen.
  • Rushdie fikk førstehjelp på stedet og ble fløyet i helikopter til et lokalt sykehus.
  • Rundt to timer etter angrepet sa New York-guvernør Kathy Hochul at Rushdie var i live og fikk «den hjelpen han trenger».
  • Ordstyreren fikk en mindre hodeskade.
  • Den mistenkte gjerningsmannen er pågrepet.
  • Arrangementet ved Chautauqua Institution hadde tittelen «Salman Rushdie & Henry Reese». Det skulle inneholde en «diskusjon om USA som et asyl for skribenter og andre kunstnere i eksil, og som et hjem for kreativ ytringsfrihet».
  • Rushdie, som bor i New York, har snakket flere ganger tidligere ved Chautauqua Institution, en ideell utdanningsinstitusjon og sommersted.
  • Chautauqua ligger ved innsjøen Erie, rundt 50 mil fra New York by.


Kilder: NTB, AP, BBC

---

---

Om Salman Rushdie:

  • Salman Rushdie er en britisk forfatter av indisk opprinnelse som er bosatt i New York.
  • Rushdie er mest kjent for kontroversen rundt hans roman «Sataniske vers» fra 1988, som mange muslimer oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken er forbudt i India og i flere muslimske land.
  • Uroen rundt boka eskalerte da Irans daværende leder ayatolla Khomeini dømte Rushdie og alle utgivere av boken til døden.
  • I 1991 var det attentat mot bokens japanske oversetter, Hitori Igarashi, og italienske oversetter, Ettore Capriolo. I 1993 var det også et attentat mot Rushdies norske forlegger William Nygaard. Igarashi ble drept, mens Capriolo og Nygaard overlevde.
  • Rushdie har levd med politibeskyttelse i en årrekke, og gikk lenge under dekknavnet Joseph Anton. I 1998 erklært den iranske regjeringen at den ikke lenger søkte dødsdommen fullbyrdet.
  • Rushdie har utgitt en rekke romaner etter «Sataniske vers». Hans bok «Maurerens siste sukk» fra 1995 ble imidlertid også forbud i India på grunn av harselering med en fremstående hindufundamentalisk politiker.

(Kilde: Store norske leksikon)

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen