Verden

Russland kritiserer FN etter angrep mot atomkraftverk

Russland retter hard kritikk mot FN og sier verden står på kanten av stupet som følge av angrepene mot atomkraftverket i Zaporizjzja sør i Ukraina.

Atomkraftverket har vært okkupert av russiske styrker siden mars og kom i helgen under angrep.

Russland anklager ukrainske styrker for å stå bak, mens Ukraina anklager russiske styrker for å bruke området som base for angrep.

– FN har dessverre spilt en negativ rolle i denne saken, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova til den statlige russiske radiostasjonen Sputnik.

– I FN-sekretariatet, som håndterer problemer knyttet til atomkraft, inkludert konsekvenser av tekniske katastrofer og problemer i videste betydning, bør de forstå at verden nå balanserer på kanten av stupet, sier hun.

Ber om inspektører

Russland har bedt Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om å sende inspektører til atomkraftverket. Ukraina har imidlertid sagt nei til dette og hevder at et besøk vil bidra til å legitimere Russlands okkupasjon av kraftverket.

Ukraina krever at de russiske styrkene forlater kraftverket og at området blir en demilitarisert sone.

Onsdag fikk Ukraina støtte i kravet fra utenriksministrene i G7-landene, som i en felles uttalelse ber om at kraftverket igjen kommer på ukrainske hender.

Zakharova anklager FN for å hindre IAEA-inspektørene adgang til Zaporizjzja-kraftverket.

Frykter atomkatastrofe

Russland har bedt om et hastemøte i Sikkerhetsrådet torsdag, der IAEAs sjef Rafael Grossi etter planen skal orientere medlemslandene om tilstanden ved kraftverket.

Grossi advarte i helgen mot fare for atomkatastrofe etter fredagens angrep mot atomkraftverket, som førte til at den ene av reaktorene måtte stenges ned.

– Dette understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder, sa han.

FNs generalsekretær António Guterres ber også om øyeblikkelig stans i angrepene mot det ukrainske atomkraftverket.

– Ethvert angrep på et atomkraftverk er et selvmordsangrep. Jeg håper disse angrepene tar slutt, og samtidig håper jeg IAEA får besøke kraftverket, sa han mandag.