Verden

USA lanserer ny Afrika-strategi

USA lanserer en ny strategi for tettere samarbeid med afrikanske land sør for Sahara, i et forsøk på å motvirke kinesisk og russisk innflytelse i regionen.

– Denne strategien omformer regionens betydning for amerikanske nasjonale sikkerhetsinteresser, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Det innebærer blant annet å fremme åpne samfunn for å motvirke «skadelige aktiviteter fra Kina, Russland og andre utenlandske aktører», heter det videre.

Ifølge strategidokumentet innebærer det blant annet å hjelpe afrikanske land med å oppnå «demokratisk og sikkerhetsmessig utbytte» og demme opp for den nye strømmen av «autoritarisme og militære maktovertakelser».

I tillegg innebærer det planer for å bekjempe koronapandemien og dens tilhørende økonomiske og sosiale konsekvenser, samt amerikansk bistand til afrikanske land rammet av klimakrisen.

Helt siden Joe Biden tiltrådte som president for halvannet år siden har han forsøkt å gjenopplive gamle allianser og inngå nye, i et forsøk på å motvirke innflytelsen fra Beijing og Moskva.

USAs utenriksminister Antony Blinken besøker denne uka Sør-Afrika, Kongo og Rwanda.

Mer fra Dagsavisen