Verden

Debatten i gang om Bidens klima- og helsepakke

Senatet åpnet lørdag debatten om president Joe Bidens viktige klima- og helsepakke etter halvannet år med diskusjoner og kompromisser.

Senatet var delt på midten da det ble vedtatt å åpne debatten. 50 demokrater stemte for, mens 50 republikanere stemte imot, og det ble da vedtatt med stemmen til kammerets president, visepresident Kamala Harris.

Pakken på over 700 milliarder dollar omfatter mange av Bidens løfter og prioriteringer på klima, energi, helse og skatt, og demokratene mener den blir avgjørende for partiet foran mellomvalget til høsten.

Den er likevel kraftig redusert fra Bidens opprinnelige forslag på flere tusen milliarder dollar på grunn av vrangvilje fra demokratenes mest konservative senator, Joe Manchin.

Han mente den var for stor, inneholdt klimatiltak som ikke var populære i hans hjemstat, kullstaten West Virginia, og ville øke budsjettunderskudd og inflasjon.

Uventet enighet

For ti dager siden ble imidlertid Manchin og demokratenes senatsleder Chuck Schumer plutselig enig om den reduserte pakken. Den kan nå bli vedtatt allerede neste uke i Senatet og kort etter i Representantenes hus, der demokratene har et lite flertall.

Pakken inneholder programmer for 370 milliarder dollar til å redusere CO2-utslipp, blant annet insentiver for å kjøpe elektriske biler og gjøre bygninger mer energieffektive, og det er penger til å redusere utslipp fra kullkraftverk.

Det blir også 64 milliarder dollar til å hjelpe folk uten helseforsikring til å skaffe seg forsikring, og til reduserte priser på reseptbelagte medisiner og insulin.

Høyere skatt på rike

Utgiftene skal finansieres med høyere skatt på de rikeste amerikanerne og de største bedriftene og besparelser på grunn av lavere medisinpriser. Det blir likevel penger til overs til å redusere statsbudsjettet med over 300 milliarder dollar det neste tiåret.

Meningsmålingene viser at den ambisiøse pakken er populær blant amerikanerne, og den blir derfor viktig foran mellomvalget. Men republikanerne er sterkt imot og sier den vil fyre opp under den allerede høye inflasjonen.

Demokratene har de nødvendige stemmene til å få pakken vedtatt i Senatet, men republikanerne kan stikke kjepper i veien for prosessen ved å legge fram utallige endringsforslag og tilleggsforslag.

Mer fra Dagsavisen