Verden

Colombias første president fra venstresiden tas i ed

Gustavo Petro tas søndag i ed som Colombias første president fra venstresiden i et land som preges av økonomisk ulikhet og narkovold.

Den 62 år gamle tidligere senatoren, borgermesteren og geriljasoldaten tar over etter dypt upopulære Iván Duque. Som president nyter han godt av at det er flertall for venstresiden også i nasjonalforsamlingen.

Petros seier ved valget i juni førte Colombia inn i folden av en ny venstreside i Latin-Amerika, som kan utvides ytterligere til høsten hvis Lula da Silva som ventet vinner valget i Brasil.

I valgkampen lovte Petro å øke skattene for de rike, investere i helse og utdanning og reformere politiet etter en brutal offensiv mot folkeprotester i fjor som ble fordømt verden rundt.

Han har også lovet å stanse oljeleting og oppmuntre til bruk av mer ren energi og gjenåpne diplomatiske bånd og handelsforbindelser til Venezuela.

Stor folkestøtte

Petro har ikke bare støtte i nasjonalforsamlingen, men også massiv støtte i befolkningen som ingen annen regjering har hatt de siste årene, ifølge analytikeren Jorge Restrepo ved tenketanken Cerac.

Hans presidentskap blir historisk også fordi Francia Márquez blir Colombias første afro-colombianske kvinnelige visepresident.

De to får en stor utfordring med å få på sporet en økonomi som er hardt rammet av pandemien, økt vold og et dyptfølt hat mot de politiske elitene som kulminerte med protestene i fjor.

Nesten 40 prosent av Colombias 50 millioner innbyggere lever i fattigdom, og arbeidsløsheten ligger på 11,7 prosent. Inflasjonen er på over 10 prosent. Petro overtar et land der gjelda og budsjettunderskuddet er på et kritisk høyt nivå.

Fullføre fredsavtalen

Petro som i sin ungdom selv var medlem av M-19-geriljaen, vil også sørge for å sette ut i livet elementer av fredsavtalen fra 2016 som ennå ikke er iverksatt, blant annet en landbruksreform. Og han vil innlede forhandlinger med ELN-geriljaen.

Selv om Farc-geriljaen omgjorde seg selv til et politisk parti i forbindelse med fredsavtalen, har det vært en klar voldsøkning den siste tiden, med tusener av tidligere Farc-soldater, ELN-krigere, paramilitære og narkobander i hard strid om kontrollen av kokadyrking, ulovlige gullgruver og lukrative smuglingsruter.

Ifølge fredsforskningsinstituttet Indepaz fins det 90 væpnede grupper med 10.000 medlemmer i Colombia, verdens største kokainprodusent. Petro foreslår å la dem melde seg selv for myndighetene mot en form for amnesti.

Mer fra Dagsavisen