Verden

Verdens matpriser falt i juli

Prisen på matvarer falt globalt i juli med 8,6 prosent fra juni, delvis på grunn av kornavtalen mellom Ukraina og Russland, ifølge FN.

Matprisene er fremdeles 13,1 prosent høyere sammenlignet med juli i fjor, opplyser FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Den største prisnedgangen var på vegetabilsk olje, som falt med 19,2 prosent fra måneden før. Det er i tillegg det laveste prisnivået på denne varen i løpet av de siste ti månedene.

Nedgangen på kornprisen var på 11,5 prosent. Det knyttes delvis til kornavtalen som ble oppnådd mellom Ukraina og Russland i juli, ifølge FAO. Avtalen ble meklet fram av FN og Tyrkia.

FAO-sjeføkonom Maximo Torero sier nedgangen i matprisene er gledelig, men understrekte samtidig at prisene på gjødsel fremdeles er høye og at det er dystre økonomiske utsikter globalt.

Etter at verdens matpriser steg i mars på grunn av krigen i Ukraina, har prisene holdt seg på et høyt nivå. Det har skapt bekymring for at enkelte land som er avhengig av mateksport fra Ukraina og Russland, vil lide av sult.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen