Verden

Rwanda avviser FN-rapport om støtte til opprørere i Kongo

Rwandas regjering avviser anklager fra FN, som hevder å ha solide beviser for at landets regjeringshær aktivt støtter opprørere i nabolandet Kongo.

En demonstrant holder opp en plakat med teksten «Monusco, dra med en gang» under protester mot FNs fredsbevarende styrke i Kongo i forrige uke. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB

En gruppe uavhengige FN-eksperter la denne uka fram en 131 sider lang rapport der de dokumenterer Rwandas støtte til opprørsgruppen M23 og slår fast at rwandiske regjeringsstyrker opererer i nabolandet.

En talskvinne for regjeringen i Kigali avviser rapporten.

– Denne rapporten er en taktikk for å lede oppmerksomheten vekk fra de virkelige spørsmålene, og den inneholder usanne anklager som bør bli møtt med den forakt de fortjener, heter det i en uttalelse Yolande Makolo.

– Rwanda har legitim rett til å forsvare vårt territorium og våre innbyggere, legger hun til.

Forholdet mellom Rwanda og Kongo har lenge vært anstrengt. Rwanda anklager Kongo for å beskytte etniske hutuer som sto bak folkemordet på tutsiene og moderate hutuer i 1994. Kongo anklager Rwanda for å støtte M23, en opprørsgruppe som består av mange tidligere tutsisoldater fra den kongolesiske hæren.

Ifølge eksperter er rundt 130 ulike væpnede grupper aktive i det østlige Kongo. Mange av dem kjemper om kontroll over regionens verdifulle gruveressurser, som omfatter kopper, kobolt, gull og diamanter.