Verden

Kina stanser dialog med USA om klimaendringer og militære saker

Myndighetene i Kina sier de stanser dialog med USA om klimaendringer, militære saker og narkotikabekjempelse som følge av Nancy Pelosis besøk på Taiwan.

Tidligere denne uken dro den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi på et omstridt besøk til Taiwan. Kina reagerer nå med å stanse dialog med USA. Foto: Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP / NTB

Kinas utenriksdepartement opplyser at all dialog mellom områdesjefer og forsvarsavdelinger vil bli stanset.

Samarbeidet de to landene har om retur av ulovlige innvandrere, etterforskning av straffesaker, transnasjonal kriminalitet, narkotikabekjempelse og klimaendringer opphører, ifølge departementet.

Kina og USA er de to landene i verden med størst utslipp av klimagasser. I fjor inngikk landene en klimapakt om å framskynde klimahandlinger i løpet av dette tiåret, samt å møtes regelmessig for sammen å tak grep i klimakrisen.

Kina har reagert svært sterkt på Pelosis besøk, og også igangsatt sine største militærøvelser noensinne i farvannene utenfor Taiwan. Årsaken til Kinas reaksjoner er at de regner Taiwan som en del av sitt territorium. De har sagt at de vil ta tilbake landet, og vil bruke makt om det blir nødvendig.

kontroversielt besøk

Pelosi, som er leder for Representantenes hus i USA, var på øya tidligere denne uka.

Kina oppfatter besøket som en provokasjon og igangsatte militærøvelsene som et svar. Kinesiske myndigheter varslet fredag at de vil innføre sanksjoner mot Pelosi.

USAs utenriksminister Antony Blinken har kritisert Kinas militærøvelser rundt Taiwan og beskrevet dem som en betydelig opptrapping.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen