Verden

Frankrike rammet av historisk tørke

Det tørre været i Frankrike er det verste som noensinne er registrert. En krisegruppe er opprettet for å håndtere situasjonen.

Nedbørsmangelen kommer i tillegg til de tre hetebølgene som har rammet landet så langt i år.

– Denne tørken er den verste som noensinne er registrert i landet vårt. Situasjonen kan fortsette de neste to ukene eller forverres ytterligere, heter det i en uttalelse fra statsminister Elisabeth Bornes kontor.

– I møte med denne historiske situasjonen har statsministeren besluttet å sette i gang en krisegruppe som jobber på tvers av fylkene. Vi oppfordrer alle til å bevare landets vannressurser, heter det videre.

Vannrestriksjoner

Fredag opprettet myndighetene en krisegruppe som skal håndtere arbeidet med å takle konsekvensene av den historiske tørken.

Det er innført vannrestriksjoner i nesten alle landets 96 fylker. Det franske meteorologiske instituttet Meteo-France varsler at restriksjonene kan vare en stund fremover.

Tørken har forårsaket store utfordringer for bønder, økosystemer og biologisk mangfold, opplyser Meteo-France.

Elver tørker ut

De høye temperaturene har bidratt til å tørke ut innsjøer og elver samtidig som vanningsbehovet øker før høsten.

Det kom bare 9,7 millimeter regn i Frankrike i juli, ifølge meteorologene. Det er en nedgang på 84 prosent fra gjennsomsnittnivået for juli i årene mellom 1991 og fram til i dag.

Juli i år var den tørreste måneden siden mars 1961, ifølge Meteo-France.

Det statskontrollerte elektrisitetsselskapet EDF har også måttet redusere produksjonen ved flere atomkraftverk fordi elvetemperaturene har blitt for høye. De høye temperaturene gjør at det ikke er trygt å returnere vann som brukes til å kjøle ned reaktorer, til elvene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen