Verden

HRW: Sri Lanka bruker unntakslover til å trakassere og pågripe demonstranter

Regjeringen på kriserammede Sri Lanka bruker nødlover for å trakassere og pågripe demonstranter som ønsker politisk reform, ifølge Human Rights Watch (HRW).

I en uttalelse onsdag sa menneskerettighetsorganisasjonen at militæret forsøker å begrense protester etter at Ranil Wickremesinghe ble innsatt som ny president i forrige måned.

Det skjer ifølge HRW gjennom trusler, overvåking og pågripelser av demonstranter, aktivister, advokater og journalister.

Wickremesinghe, som har beordret pågripelse av demonstranter, har sagt at selv om protestene startet fredelig, så utartet de da politiske grupper tok over. Han henviste til ødeleggelsene av titalls regjeringspolitikeres hjem i mai.

I en tale til nasjonalforsamlingen onsdag lovet presidenten redusert straff til dem som tok til vold ubevisst eller på oppfordring av andre. Han varslet hardere straffer for dem som har brutt lover med vilje.

Sri Lanka er for tiden inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår og opplever blant annet akutt drivstoffmangel. I juli rømte Wickremesinghes forgjenger Gotabaya Rajapaksa fra øystaten etter mange måneder med demonstrasjoner og uro.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen