Verden

IAEA: Ustabil situasjon ved Europas største atomkraftverk

Situasjonen ved det russiskokkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina er ustabil og utrygg, advarer Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

IAEA-sjef Rafael Grossi advarer om at situasjonen ved det russiskokkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina er ustabil og utrygg. Arkivfoto: Hiro Komae / AP / NTB

– Hvert prinsipp for atomsikkerhet har blitt brutt. Det som står på spill her, er ekstremt alvorlig, graverende og farlig, sier IAEA-sjef Rafael Grossi.

– Situasjonen er ustabil. Vi kan ikke tillate at det fortsetter.

Atomkraftverket i Zaporizjzja havnet under russisk kontroll tidlig i invasjonen av Ukraina, men det blir fortsatt driftet av hovedsakelig ukrainske arbeidere. Det skal være en anspent stemning der, og det har blitt meldt om voldelige hendelser.

Grossi sier at IAEA i ukevis har forsøkt å sende inspektører til atomkraftverket. Ukraina har motsatt seg dette, da de mener det vil legitimere den russiske okkupasjonen av kraftverket.

Ifølge Grossi har leveransene av utstyr og reservedeler til Zaporizjzja blitt stoppet, og IAEA er ikke sikre på at kraftverket får alt det trenger.

– Legger du alt dette sammen, har du en katalog med ting som ikke burde skje ved et kjernekraftverk, sier Grossi.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen