Verden

CNN: Nancy Pelosi drar til Taiwan tross advarsler fra Kina

Taiwan venter å få besøk av den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi, ifølge taiwanske og amerikanske kilder. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

CNN siterer kilder på at Pelosi, som er speaker i Representantens hus, kommer til å dra til Taiwan tirsdag til tross for sterke advarsler fra Kina.

Et besøk i Taiwan er foreløpig ikke på Pelosis offisielle reiseprogram. Hun for tiden på en rundreise i Asia der hun skal besøke en rekke land.

Kina har gjentatte ganger advart USA om å sende en representant til Taiwan. Mandag kom de med nok en kraftig advarsel, og sa at de «ikke vil sitte stille» om Pelosi reiser til Taiwan.

Maner til fred og sikkerhet

Pelosi var mandag i Singapore. Der fikk hun høre av statsministeren i landet at USA må strebe etter «fred og sikkerhet» i Asia.

Hvis Pelosi besøker Taiwan, vil hun være den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997. Som demokrat og speaker i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for Biden.

Taiwan anser seg selv som selvstendig, men Kina gjør krav på territoriet.

Kina og Taiwan avholdt øvelser

I forkant av Pelosis Asia-rundtur har hun ikke nevnt Taiwan, men det mulige besøket dominerer samtalen om reisen hennes. I en pressemelding om reisen heter det at hun skal besøke Singapore, Malaysia, Sør-Korea og Japan «for å styrke gjensidig sikkerhet, økonomisk partnerskap og demokratisk styresett i India- og Stillehavsregionen».

Da Biden og Kinas president Xi Jinping snakket sammen på telefonen i forrige uke, advarte Xi Biden mot å «leke med ilden», ifølge statskontrollerte kinesiske medier.

Lørdag holdt Kina en militærøvelse utenfor kysten av Taiwan, der den kinesiske marinen blant annet blokkerte havområder mellom det kinesiske fastlandet og Taiwan. Tidligere i uka gjennomførte Taiwan en større militærøvelse der soldater trente på å hindre fiendtlige soldater i å innta hovedstaden Taipei.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen