Verden

Russlands ambassade i London tar til orde for «ydmykende» henrettelser av ukrainske soldater

Ukrainske myndigheter fordømmer en uttalelse fra Russlands ambassade i London der den tar til orde for «ydmykende» henrettelser av ukrainske soldater.

Den russiske Twitter-meldingen ble lagt ut lørdag kveld, i kjølvannet av en opphetet utveksling etter en eksplosjon som drepte rundt 50 ukrainske krigsfanger i en fangeleir i Donetsk.

Myndighetene i Kyiv mener Russland drepte krigsfangene med overlegg, mens Russland har hevdet at ukrainerne angrep fengselet og drepte sine egne for «å avskrekke ukrainske styrker fra å overgi seg».

Blant de drepte var medlemmer av Azov-regimentet, en enhet i den ukrainske nasjonalgarden som hadde base i Mariupol og var sentrale i forsvaret av byen. I russisk propaganda fremstilles denne enheten som nazistisk.

– Azov-militante fortjener henrettelse, men ikke ved skyting, men ved henging, fordi de ikke er virkelige soldater. De fortjener en ydmykende død, skrev den russiske ambassaden i sin Twitter-melding.

I meldingen var det også vedlagt en video som ble påstått å vise et par i Mariupol. De hevdet å ha blitt beskutt av de ukrainske styrkene som hadde forskanset seg i stålverket Azovstal under kampene i byen.

– Russland er en terrorstat. I det 21. århundret er det bare barbarer og terrorister som kan snakke på diplomatisk nivå om at folk fortjener å henrettes ved henging. Russland kan regnes som en statlig sponsor av terrorisme, sier Andrij Jermak, president Volodymyr Zelenskyjs stabssjef.

Mariupol ble lagt i grus av de russiske invasjonsstyrkene under erobringen av byen. Det er ukjent hvor mange som ble drept i kampene der, men ukrainske myndigheter har sagt at det dreier seg om minst 22.000 sivile. Tallet er ikke uavhengig bekreftet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen