Verden

Rapport: Verdens storbanker følger ikke opp klimaavtalen

Klimainnsatsen til verdens mest innflytelsesrike banker får strykkarakter i en ny rapport. De har ikke lagt om praksisen slik Parisavtalen forutsetter.

Hvis verden skal nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid, må storbanker i Nord-Amerika, Europa og Asia gjøre langt mer, ifølge pilotstudien, som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Bankene gjør for lite på alle områder som er målt i studien.

Ifølge rapporten har ingen av bankene forpliktet seg til å slutte å finansiere nye olje- og gassfelt, og kun én bank har lovet å kutte finansieringen til all utvinning av kull i tråd med retningslinjene til Det internasjonale energibyrået (IEA).

Bak studien står Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), som har over 350 medlemmer, de fleste kapitalforvaltere og eiere, deriblant Barclay's Bank UK Retirement Fund, BlackRock og Goldman Sachs Asset Management International.

Pilotstudien anses som viktig fordi den kommer fra finansinstitusjonene selv, og fordi den tar til orde for at kampen mot klimaendringene må skjerpes, slik miljøforkjempere, klimaforskere og energieksperter har argumentert for i årevis.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen