Verden

Kina med kraftige advarsler mot USA over Pelosis planlagte Taiwan-besøk

Kina har kommet med nye trusler mot USA over Nancy Pelosis planlagte Taiwan-besøk i august, som flere i Det hvite hus har frarådet.

Seks personer som er kjent med de kinesiske advarslene, sa at truslene er betydelig sterkere enn de som har kommet fra Beijing tidligere, da Kina har vært misfornøyd med USAs Taiwan-politikk, melder Financial Times.

Pelosi, som er lederen for Representantenes hus i USA, skal etter planen besøke Taiwan i august for å vise sin støtte til det taiwanske folket.

Det er lite populært i Kina, og kinesiske myndigheter har ved flere anledninger truet med «kraftige tiltak» om Pelosi ikke avlyser reisen.

Tunge trusler

Ifølge kilder ved Det hvite hus har Kina også truet med militære reaksjoner. Det vil ifølge avisen trolig bety at militæret vil prøve å blokkere Pelosi fra å lande i Taiwan eller iverksette andre tiltak for å hindre besøket hennes.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, og andre høytstående tjenestemenn i USA motsetter seg reisen på grunn av risikoen for eskalerende spenning med Kina.

Et besøk fra Pelosi vil være diplomatisk viktig for Taiwan, men er ikke uten sidestykke. Newt Gingrich besøkte øya i 1997, da han hadde samme embete som Pelosi har i dag.

Rasler med sabelen

Det kinesiske kommunistpartiet har aldri hatt kontroll over Taiwan, men regner øya som sitt territorium og har sagt at de før eller senere vil ta kontroll – med makt, om nødvendig.

Kina rasler langt oftere med sabelen etter at Xi Jinping tok over makten i landet. Det har ført til økt diplomatisk støtte til Taiwan og besøk fra vestlige land som misliker Kinas tøffere tone.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: