Verden

Meningsmåling: Flertallet av amerikanere vil ha lovfestet tilgang til abort

53 prosent av amerikanerne er imot USAs høyesteretts kjennelse om å fjerne den føderale retten til abort. 60 prosent mener kongressen bør vedta en ny abortlov.

Flesteparten av amerikanere sier de føler seg triste eller sinte på grunn av høyesteretts vedtak om å sette til side Roe vs. Wade-kjennelsen fra 1973 som la grunnlaget for retten til abort, ifølge målingen til Associated Press/NORC.

Målingen viser også at 30 prosent av amerikanerne støtter vedtaket og at en stor andel vi ha restriksjoner på abort.

Det var 1.085 personer som deltok i NORC-målingen mellom 14. og 17. juli.

Bakteppet er at USAs høyesterett fastslo i juni at amerikanske delstater kan forby abort.

I etterkant har flere stater innført forbud mot abort eller strammet inn abortreglene. Delstatene Texas og Missouri var blant de som samme dag som høyesterett-kjennelsen kom, innførte abortforbud med unntak for medisinske tilfeller.

Ifølge målingen ønsker et overveldende flertall at abort skal være tillatt i enkelte tilfeller, blant annet hvis den gravides helse er i fare eller hvis graviditeten er et resultat av en voldtekt eller incest.

Svært få mener at abort burde være ulovlig i alle tilfeller, og de fleste amerikanerne mener at deres stat burde tillate abort fram til uke seks i svangerskapet.

Det mener også personer i de 23 statene hvor det nå er innført lover som enten forbyr eller har strammet tilgangen til abort kraftig inn.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen