Verden

Lukasjenko: Krigen i Ukraina må avsluttes for å unngå atomkrig

Russland, Ukraina og Vesten må bli enige om å stoppe Ukraina-krigen for å forhindre atomkrig, sier Belarus’ president, som legger skylden for krigen på Vesten.

Russlands president Vladimir Putin og hans belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko er nære allierte. Tross støtten til Russlands «operasjon», mener Lukasjenko at krigen må stanses. Foto: Maxim Blinov / Sputnik / Kreml via AP / NTB

– Vi må komme til enighet og få slutt på dette rotet, sier Aleksandr Lukasjenko, Vladimir Putins nærmeste allierte, i et intervju med AFP i Minsk torsdag.

Samtidig insisterte han på at samtalene mellom de to landene må gjenopptas.

Krigen i Ukraina har pågått i 148 dager, siden Russland invaderte Ukraina 24. februar. Lukasjenko mener en fortsettelse av konflikten kun fører til ett utfall.

– Alt avhenger av Ukraina

– Det er ingen grunn til å fortsette. Videre ligger atomkrigens «avgrunn». Det er ingen grunn til å gå dit, konkluderte han.

Ifølge presidenten avhenger alt av at Ukraina er villige til å gå i forhandlinger med Russland igjen. Samtalene mellom de to landene har stort sett stått stille siden midten av april.

– Alt avhenger av Ukraina, som må sette seg ved forhandlingsbordet. De må akseptere tapet av territorium okkupert av Russland, de må være enig i at de aldri skal true russerne og ikke ha våpen på Ukrainas territorium som vil true Russland. Dette er det viktigste, sa Lukasjenko.

– Dere ønsket krig

I samme intervju anklaget 67-åringen, som har styrt Belarus med jernhånd siden 1994, Vesten for å søke en konflikt med Russland og for å provosere fram Ukraina-krigen.

– Dere har oppildnet til krigen og holder den i live, sa han.

Ifølge ham kunne krigen vært unngått hvis vestlige land hadde gitt Putin de sikkerhetsgarantiene han etterspurte, som at Nato ikke skulle utvide alliansen østover i Europa.

– Da det brygget opp til krig i Ukraina, hvorfor ga dere ikke slike garantier? Det betyr at dere ønsket krig, fortsatte 67-åringen.

Krever å være med i alle samtaler om konflikten

Lukasjenko har promotert seg som Putins mest trofaste venn under konflikten i Ukraina og ønsket 20.000 russiske styrker på vei til Ukraina velkommen under påskudd av militære øvelser i Belarus.

– Hvorfor? Fordi dere var klare til å angripe belarusisk og russisk infrastruktur, sa Lukasjenko.

Men presidenten har så langt unngått å bli en direkte part i konflikten. Ifølge eksperter skyldes det at de fleste belarusere ikke støtter invasjonen.

Ingen «nikkedukke»

Likevel har presidenten krevd landet hans skal inkluderes i alle samtaler og en avtale for å få slutt på konflikten, siden han anser Belarus som en del av krigen.

– Jeg er en del av operasjonen som Russland gjennomfører. Jeg støtter Russland, sa han.

Til tross for at Belarus i stor grad er avhengig av Russland økonomisk og militært, avviste 67-åringen at han er en «nikkedukke», og sa at han ikke hadde noen planer om å erkjenne separatistregioner Donetsk og Luhansk eller Russlands annektering av Krim.