Verden

Ukraina hevder Russland bruker atomkraftverk som artilleribase

Russiske styrker har plassert rakettbatterier ved atomkraftverket i Zaporizjzja og skyter mot ukrainske mål derfra, sier lederen for Ukrainas atomenergibyrå.

In this handout photo provided by the Ukrainian National Nuclear Energy Generation Company Energoatom, a fire is seen at the Zaporizhzhia nuclear plant - the largest in Europe - after it was attracted by Russian forces early on Friday morning Energodar, Ukraine, March 4, 2022. (Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP)

Energoatom-sjef Pedro Kotin sier situasjonen er «ekstremt spent» ved kraftverket, der opptil 500 russiske soldater har kontrollen.

– Okkupantene tar med seg sitt utstyr dit, inkludert rakettsystemer, og de skyter allerede derfra mot den andre siden av elven Dnipro og Nikopol, sier Kotin. Nikopol er byen som ligger rett over elven fra Zaporizjzja.

Russiske styrker tok kontroll over kraftverket tidlig i krigen, men den ukrainske staben står fortsatt for driften.