Verden

Mange millioner barn har gått glipp av vaksinering på grunn av pandemien

Rundt 25 millioner barn gikk glipp av rutinemessig vaksinering mot sykdommer som difteri og stivkrampe i fjor, ifølge FN. Koronapandemien gis mye av skylda.

– Dette er rød alarm for barns helse, sier Unicef-direktør Catherine Russell.

Unicef og Verdens helseorganisasjon skriver i en rapport publisert fredag at 25 millioner barn på verdensbasis ikke ble vaksinert mot difteri, stivkrampe og kikhoste i fjor, en fortsettelse av en nedadgående trend som startet i 2019.

– Vi er vitne til den største nedgangen i barnevaksinering på en generasjon, sier Russell.

Prosentandelen som fikk tre doser av vaksinen mot de tre sykdommene (DTP), krympet 5 prosentpoeng fra 2019 til 202,1 til 81 prosent globalt. Vaksinen brukes som målestokk for vaksinedekningen innad og på tvers av land.

De fleste av barna som ikke ble vaksinert, bor i fattige land, særlig Etiopia, India, Indonesia, Nigeria og Filippinene.

Vaksinedekningen sank i alle verdensdeler, men nedgangen var størst i Øst-Asia og Stillehavsregionen.

Blant forklaringene bak utviklingen er at pandemien har ført til belastning og forstyrrelser for helsetjenester verden over, samtidig som konspirasjonsteorier og desinformasjon om vaksiner har skutt i været. I tillegg lever flere barn i konfliktområder.

Eksperter er særlig bekymret over utviklingen fordi den sammenfaller med tiltakende sult. Underernærte barn har gjerne svakere immunsystem og sykdommer som meslinger kan være dødelig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!