Verden

Biden besøkte den okkuperte Vestbredden

President Joe Biden møter fredag palestinernes president Mahmoud Abbas i Betlehem på den okkuperte Vestbredden.

Skilt og bannere som dette møtte fredag USAs president Joe Biden da han besøkte den israelskokkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB

Palestinerne har små forhåpninger til besøket, og det ventes at samtalen mellom Biden og palestinernes 87 år gamle president først og fremst kommer til å handle om økonomisk støtte.

langs veien fra Jerusalem til Betlehem kunne Biden flere store skilt og bannere med teksten «Mr. president, dette er apartheid», som den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem har satt opp i anledning besøket.

Biden må også passere en 8 meter høy mur som Israel har reist rundt Betlehem, et talende eksempel på det tidligere president Jimmy Carter, Amnesty International, Human Rights Watch og andre kaller Israels apartheidpolitikk overfor palestinerne. Dette er imidlertid ikke et ord Biden vil ta i sin munn.

Lover økonomisk støtte

Biden har rett nok gjenopptatt støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), og under et besøk på det palestinske Augusta Victoria-sykehuset i Øst-Jerusalem fredag morgen kunngjorde han at USA vil bidra med 1 milliard kroner i støtte til palestinske helsevesenet.

Det er også ventet at Biden under besøket i Palestina vil love investeringer i 4G-nett, men noen politiske initiativer for å få slutt på Israels okkupasjon har den amerikanske presidenten ikke med seg.

Drept journalist

Palestinske journalister som dekker Bidens besøk, var fredag iført svarte T-skjorter med bilde av Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, som ble skutt i hodet og drept under en israelsk militæraksjon på den okkuperte palestinske Vestbredden i mai.

FNs menneskerettskontor, palestinske myndigheter, Al Jazeera, CNN og Washington Post har alle gransket hendelsen og konkludert med at hun ble skutt av en israelsk skarpskytter.

Aklehs familie ba før Bidens besøk om et møte med presidenten, noe de ikke fikk. USAs utenriksminister Antony Blinken har imidlertid invitert familien til Washington til et møte.

Krever press

Palestinerne ønsker at USA skal legge press på Israel og tvinge landet til å etterleve FNs resolusjoner slik at forhandlingene om en tostatsløsning kan gjenopptas.

Fredssamtalene har ligget på is siden 2014, og det er liten vilje i Israel til å etterkomme FNs og palestinernes krav om full stans i utvidelsen av de ulovlige bosetningene.

Ikke omgjort

Biden har heller ikke omgjort forgjengeren Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels «udelelige hovedstad», også den østlige delen av byen som ble okkupert i 1967 og som FN krever israelsk tilbaketrekning fra.

Trump anerkjente også Israels annektering av de syriske Golanhøydene, noe Biden heller ikke har omgjort.

Flyktninghjelpen er blant dem som har oppfordret Biden til å ta tak i de virkelige problemene og viser til at Israel nærmes daglig river palestinske hus i områdene de okkuperer.

– Hver eneste dag siden Biden overtok som president, har Israel i gjennomsnitt drevet tre palestinere på flukt ved å rive husene deres, påpeker de.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!