Verden

USA hevder å ha drept IS-leder i Syria

Den øverste lederen for den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria, Maher al-Agal, er drept i et amerikansk droneangrep, opplyser Pentagon.

Droneangrepet skal ha skjedd tirsdag nær Jindires i Aleppo-provinsen nordvest i Syria. Agal og hans nære medarbeider Khalid Subaih skal ha sittet på en motorsykkel da de ble angrepet.

Agal døde av skadene han fikk i droneangrepet, mens Subaih ble alvorlig såret, ifølge Pentagon.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at Agal ble drept i et droneangrep.

Det er lite tilgjengelig informasjon om Agal, som SOHR omtaler som IS’ «guvernør for Levanten». Pentagon beskriver ham som en av de fem øverste lederne for IS og den øverste lederen for IS i Syria.

Drepte øverste leder

Angrepet skjer fem måneder etter at IS’ øverste leder Abu Ibrahim al-Qurayshi ble drept i byen Atmeh nord i Syria.

Ifølge amerikanske myndigheter døde han da han detonerte et bombebelte for å unngå å bli tatt til fange av de amerikanske spesialsoldatene som slo til mot tilholdsstedet hans.

Seks barn og fire kvinner skal ha vært blant 13 sivile som også ble drept under angrepet.

– Fortsatt en trussel

Om tirsdagens angrep sier USAs forsvarsdepartement at «innledende undersøkelser tyder på at det ikke var noen sivile tap». Amerikanerne slår fast at IS fortsatt er en trussel mot USA og deres partnere i regionen.

– Å fjerne disse ISIS-lederne vil ødelegge terrororganisasjonens evne til å ytterligere planlegge og utføre globale angrep, sier oberst Joe Buccino, talsmann for USAs sentralkommando (Centcom).

Centcom er ifølge ham fast bestemt på å fortsette å kjempe for den ytterliggående islamistgruppas «varige nederlag».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: