Verden

Spania og Portugal koker i ny hetebølge

Gradestokken er på vei over 40 grader i store deler av Spania og Portugal når den iberiske halvøya rammes av den andre hetebølgen på mindre enn en måned.

Meteorologene sa at temperaturen mandag ville komme opp i 42 grader i Extremadura i det sørøstlige Spania og 41 grader i Andalucia i sør.

I Evora i Portugal kunne gradestokken komme opp i 44 grader, mens i det normalt kjøligere Galicia i Nordvest-Spania var det ventet 35 grader.

Talsmann Ruben del Campo i det spanske meteorologiske instituttet AEMET sier at hetebølgen har potensial til å bli eksepsjonell og ventelig vil vare i ni eller ti dager. Da blir den en av de tre lengste siden 1975, sier han.

I Portugal bidrar temperaturer på over 44 grader til skogbranner og tjukke røyksøyler som kan sees helt fra Lisboa. Brannmannskapene fikk mandag kontroll over den verste i Ourem, sentralt i landet.

I Spania var vannstanden i vannreservoarene på 45 prosent av kapasiteten, mens det normale for årstiden er 65,7 prosent.

Hetebølger er blitt stadig vanligere på grunn av klimaendringene, ifølge forskerne, og de ventes å bli mer intense.

Også i juni ble Spania rammet av en hetebølge med temperaturer over 40 grader. Måneden før var den varmeste maimåneden siden begynnelsen av århundret.

Den høyeste temperaturen som noensinne er registrert i Spania, var 47,4 grader i Montoro i sør.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nyeste fra Dagsavisen.no: