Den 41 kilometer lange Gazastripen er hjem til over 2 millioner mennesker. Nå trekker tusener av dem til strendene, til tross for kampene som foregår ikke langt unna, skriver The Guardian.
– Vi har ikke vært her på sju år fordi vannet ikke har vært trygt. Nå virker det mye bedre. Fargen er annerledes, mer blått, sier en mor til avisen.
– Vi har mye krig og mange problemer. Barna fortjener å ha det litt gøy, fortsetter hun.
I mer enn et tiår har ufiltrert kloakk rent ut i havet, som har gjort vannet langs kyststripen direkte farlig for innbyggerne i den isolerte palestinske enklaven.
Tre internasjonalt finansierte renseanlegg har gjennom det siste året har snudd situasjonen. The Guardian skriver at i oktober 2021 havnet 180.000 kubikkmeter kloakk rett ut i Middelhavet. Nå blir i praksis 95 prosent av avfallet fjernet før vannet havner tilbake i naturen.
Dette har ført til at havforurensningen rundt Gaza er på det laveste på mange år. 65 prosent av kystlinjen er nå kategorisert som trygg nok til å bade i.
[ Nå må Gaza ryddes: – Det er rett og slett fare for liv ]
Usikkert hvor lenge det vil vare
Det er stor glede over at innbyggerne nå trygt kan bruke stranda. Omar Shatat, som er leder for vann- og sanitærtjenestene på Gazastripen, trekker fram prosjektene som er finansiert ved hjelp av internasjonal støtte, i tillegg til kontinuerlig strømtilgang, som forklaringer på bedringen av vannkvaliteten. Alt avløpsvann blir nå testet og renset før det kommer ut i havet, sier han til nettavisa Al-monitor. Over 300 millioner dollar er brukt på ulike prosjekter for å rense avløpsvann de siste ti årene, ifølge France 24.
Shatat frykter likevel at et israelsk forbud mot å hente inn viktig materiell kan stå i veien for rensing av vannet fremover.
– Vi er avhengig av å bytte ut ødelagte pumper i renseanlegget, ellers vil de flomme over. Men jeg kan ikke bare legge inn en bestilling, jeg må ha godkjenninger og forhandle med israelere for å få deler inn. Innen det er gjort, har mer skade skjedd, sier han til The Guardian.
– Vi kunne gjenopprettet balansen i havet i Gaza innen fem år om det ikke var for okkupasjonen. Slik det er nå kan man ikke si om noe her vil vare. Jeg prøver å forutse hva Gazas behov vil være om fem år, 20 år, men det er umulig, fortsetter Shatat.
Gazastripens innbyggere har levd under en streng land-, sjø- og luftblokade pålagt av Israel siden islamistiske Hamas kom til makta i enklaven i 2007. Bare grensepasseringen i Rafah, mellom Gaza og Egypt, er utenfor israelsk kontroll. Den er imidlertid ofte stengt.
[ Fortsatt ingen enighet om nødhjelpskorridor til Syria ]
Tror på brubygging
Israelske Gidon Bromberg er meddirektør i EcoPeace Middle East, en miljø- og fredsbyggende organisasjon med både israelske, palestinske og jordanske medlemmer. Han har tro på at opprydningen i havet vil være viktig for forholdet mellom palestinerne og israelerne.
– Det er et stort skritt i det at det viser et samarbeid om miljø mellom palestinere og israelere er mulig, sier han til avisen.
EcoPeace Middle East har spilt en stor rolle i arbeidet med å minske forurensningene i havet utenfor Gaza.
– Dette er muligens den eneste gode nyheten som har kommet fra Gaza de siste ti årene. Du kan aldri løsgjøre deg fra omgivelser du deler med andre. Du vil alltid være avhengig av din og din nabos forutsetninger for å ta vare på det, sier han.
Bromberg konstaterer at selv om fredsprosessen stagnerer, vil det å forhindre klimakrisa og sikre vannkvaliteten være fordelaktig for begge sider.
– Det handler om å skape en sunn måte å være avhengig av hverandre på, sier han.
[ Spania og Portugal koker i ny hetebølge ]
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!
---
Fakta om Gazastripen
- 360 kvadratkilometer stort område som grenser til Israel, Egypt og Middelhavet.
- Nærmere 2 millioner innbyggere.
- Okkupert av Israel i 1967.
- Israelerne trakk seg ut i 2005, men innførte en streng blokade etter at Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.
- Israel har gjennomført fire store militæroffensiver mot enklaven siden 2008, med store humanitære tap og materielle ødeleggelser som resultat.
- Arbeidsledigheten på Gazastripen er ifølge FN på over 48 prosent, blant unge mellom 20 og 24 år på nærmere 70 prosent (tall fra 2020).
(Kilde: NTB)
---