Verden

Storbritannia avviser at britisk diplomat er pågrepet i Iran

Iranske medier meldte onsdag flere vestlige diplomater var pågrepet, anklaget for spionasje, blant dem en brite. Storbritannia benekter dette.

Den iranske Revolusjonsgarden har pågrepet flere vestlige diplomater som anklages for spionasje, melder det statlige nyhetsbyrået Fars. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

– Meldingene om at en britisk diplomat er pågrepet i Iran, er fullstendig falske, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet.

Det var det statlige iranske nyhetsbyrået Fars som først meldte at en britisk diplomat og tre polske statsborgere var pågrepet i Iran.

Ifølge nyhetsbyrået samlet de fire jordprøver fra et forbudt område i Shahdad-ørkenen, og det ble publisert et bilde av de fire og et droneopptak som angivelig viste at de samlet prøvene.

Meldingen om pågripelsene ble aldri bekreftet fra andre kilder.

I forrige måned ba Amnesty International den britiske regjeringen om å etterforske Irans seks år lange internering av Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som har både britisk og iransk statsborgerskap. Menneskerettighetsorganisasjonen har fordømt interneringen og kalt det en «gisseltaking».

Zaghari-Ratcliffe, som først ble internert i Iran i 2016, returnerte til Storbritannia i mars sammen med en annen person med dobbelt statsborgerskap, Anoosheh Ashoori, etter at britiske myndigheter gikk med på å betale en langvarig gjeld til Iran.

Det skjer samtidig som Iran, USA og flere andre verdensmakter forsøker å bli enige om en retur til atomavtalen fra 2015.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen