Verden

Sverige og Finland tar nytt skritt i retning Nato-medlemskap

Tirsdag har alle Nato-landene signert tiltredelsesprotokollene til Sverige og Finland, noe som gjør at de to landene er nærmere å bli medlemsland.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder opp Sverige og Finlands tiltredelsesprotokoller.
Foto: Wiktor Nummelin / NTB

Protokollen om å innlemme Sverige og Finland ble underskrevet av de 30 medlemslandene i alliansen. Det skjedde under en seremoni i Brussel.

Med det er Sverige og Finland formelt blitt «inviterte medlemmer» i Nato. Nå åpnes det for ratifisering fra de 30 medlemslandene.

Utenriksministrene i de to nye medlemslandene tok del i den historiske begivenheten, samt ambassadørene fra de nåværende medlemmene av Nato.

Seks til åtte måneder

– Dette er en god dag for Finland og Sverige, og en god dag for Nato, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen etter signeringen.

– Med 32 land rundt bordet vil vi være enda sterkere og folket vårt vil være enda tryggere i møte med den største sikkerhetskrisen på flere tiår, fortsatte han.

Medlemslandene må imidlertid behandle protokollen i sine politiske systemer, normalt landenes nasjonalforsamlinger. Det er en tidkrevende prosess. Det er forventet at Sverige og Finland er fullverdige medlemmer av Nato om seks til åtte måneder.

Tyrkia hevet veto

Tiltredelsesprotokollen kunne blitt signert tidligere, men ble forsinket av Tyrkias motstand mot de to landenes Nato-medlemskap.

Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid i forrige uke – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen