Verden

Mette Frederiksen får «nese» for sin rolle i minkskandalen

Folketinget gir Danmarks statsminister Mette Frederiksen «nese» for hennes rolle i minksaken. En nese betyr at Folketinget gir kritikk, men uten konsekvenser.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har beklaget for prosessen da alle minkdyrene i landet ble avlivet under pandemien. Flere aviser har krevd statsministerens avgang. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Det er et flertall bestående av regjeringen og støttepartiene i Folketinget som sørget for «nesen» til Frederiksen. Samtidig ble det fastslått at det ikke er grunnlag for en riksrettssak mot statsministeren.

«Nesen» er en konsekvens av rapporten fra Minkkommisjonen som ble lagt fram forrige uke. Danmark avlivet over 15 millioner minkdyr etter at regjeringen i 2020 besluttet at alle mink skulle avlives. Begrunnelsen var en mutasjon av koronaviruset som hadde spredd seg fra mink til mennesker.

Også tidligere mat-, landbruks- og fiskeriminister Mogens Jensen får en «nese» for rollen i minkskandalen, skriver danske TV 2.

Opposisjonen støtter ikke anbefalingen og «nesen», da de mener at uavhengige advokater må vurdere om det er grunnlag for å gå til sak mot statsministeren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen