Verden

Mette Frederiksen: Tragedien forandret alt

Danmark gikk fra mild sommerluft sitrende av glede til tragedie, sa statsminister Mette Frederiksen under en minnestund for ofrene for søndagens masseskyting.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen deltok tirsdag under København kommunes minnemarkering for ofrene for søndagens masseskyting på kjøpesenteret Field's. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix / NTB

– I kveld er vi samlet for å minnes de drepte. Tre uskyldige liv som sluttet altfor, altfor tidlig, sa Frederiksen under minnestunden.

– For bare få dager siden var det i sannhet lyse netter over Danmark. Den milde sommerluften sitret av glede. Og av forventninger. Men akkurat da inntraff tragedien som forandre alt. Ut av det blå åpnet en syk mann ild mot tilfeldige mennesker, fortsatte hun.

Hun henvendte seg deretter til familiene til dem som ble direkte rammet under skytingen på kjøpesenteret Field's.

– Vi sender også varme tanker og medfølelse til dere som er pårørende. Som måtte vente i uvisshet på livstegn. Og mest av alt til dere som har mistet en av deres kjære. Ingen ord, ingen handling kan gjøre opp for deres tap. Den lidelse dere nå gjennomgår er ikke til å bære. Men dere skal vite at Danmark er med dere. Vi sørger sammen med dere, vi deler deres smerte, sa den danske statsministeren.

En 17 år gammel dansk gutt, en 17 år gammel dansk jente og en 47 år gammel mann med russisk statsborgerskap bosatt i Danmark ble drept under skytingen.

Flere ble såret, fire av dem alvorlig, men tirsdag ble det opplyst at samtlige var utenfor livsfare.

En dansk 22-åring er siktet for skytingen og varetektsfengslet i 24 dager på lukket psykiatrisk institusjon.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen