Verden

Flomrammede deler av Australia erklært som katastrofeområde

Australia har erklært områder i delstaten New South Wales på landets østkyst som katastrofeområde på grunn av voldsom flom. 50.000 er tvunget til å evakuere.

Folk padler gjennom en oversvømt gate i Windsor i utkanten av Sydney. Foto: Mark Baker / AP / NTB

Erklæringen kom sent mandag og gjør at det raskt kan sendes krisemidler til rammede områder. Særlig regionen rundt storbyen Sydney har hatt voldsomme nedbørsmengder siden fredag.

Ifølge BBC har det i enkelte deler av New South Wales kommet like mye regn på fire dager som det årlige snittet for den britiske hovedstadsregionen.

Nedbøren har ført til at demninger har rent over og at elver har gått over sine bredder.

Tirsdag morgen var rundt 50.000 beordret til å evakuere, og hundrevis av mennesker ba om nødhjelp i løpet av natta, melder den australske kringkasteren ABC.

Nødetatene har gjentatte ganger måttet rykke ut for å hjelpe folk. Nesten 20.000 husstander er uten strøm, og hele områder ligger under flere meter med vann.

Enkelte områder er rammet av stor flom for fjerde gang det siste halvannet året. Særlig lavtliggende områder vest i Sydney og rundt elvene Nepean og Hawkesbury er utsatt.

Noen av områdene som er rammet nå, ble også rammet av en historisk flom i februar og mars, mens andre som ble spart, nå trolig også blir rammet.

Australia har vært mer utsatt for klimaendringer enn mange andre steder i verden, med langvarige tørkeperioder, farlige kratt- og skogbranner, stadig mer omfattende oversvømmelser og oppvarmet havvann som dreper korallrev.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen