Verden

Iraks statsminister mekler mellom Iran og Saudi-Arabia

Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi besøkte i helgen Saudi-Arabia og Iran og håper å få ny fart på dialogen mellom de to erkerivalene.

Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi ble tatt imot av Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman da han ankom Jidda lørdag. Foto: Det saudiske hoffet / AP / NTB

Den irakiske statsministeren ankom i Jidda ved Rødehavet lørdag og ble tatt imot av Saudi-Arabias mektige og omstridte kronprins Mohammed bin Salman. Det er ikke kjent hva de to snakket om.

Søndag meldte statlig iransk TV at den irakiske statsminister var ankommet Teheran, der president Ebrahim Raisi tok imot ham. Kadhimi er den første utenlandske statslederen som besøker Iran siden Raisi kom til makten i august i fjor.

Irak har det siste året arrangert fem samtalerunder mellom utsendinger fra sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia, i et forsøk på å få dem til å begrave stridsøksen.

Alvorlig knekk

Den siste samtalerunden fant sted i Bagdad i april, og Kadhimi understreket da at den årelange spenningen og rivaliseringen var i ferd med å avta.

Forholdet mellom de to landene fikk en alvorlig knekk etter at Saudi-Arabia i 2016 henrettet en framstående sjiamuslimsk skriftlærd. Det resulterte i at rasende demonstranter gikk til angrep på Saudi-Arabias ambassade i Teheran.

Katastrofal krig

Saudi-Arabia brøt de diplomatiske forbindelsene etter angrepet, men håper nå at Iran vil hjelpe dem med å avslutte den katastrofale krigen i Jemen.

Iran støtter houthiopprørere som etter år med kaos grep makten i Jemens hovedstad Sana i 2014. Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem i spissen for en regional koalisjon.

Siden er det gjennomført over 25.000 flyangrep mot mål i Jemen, og store deler av landets infrastruktur er lagt i grus. FN anslår at krigen har krevd nærmere 400.000 liv og kaller det den verste humanitære krisen i vår tid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen