Verden

Britisk-norsk samarbeid om vannkraft i Afrika

Fornybarselskapet Scatec og Norfund lanserer storsatsing på vannkraft i Afrika sammen med det britiske statseide fondet BII.

– Det er flott å kunne kunngjøre at BII investerer 160 millioner pund inn i vannkraft i Afrika, som skal skape 180.000 jobber, sa Storbritannias statsminister Boris Johnson i sin tale til Commonwealth Business Forum i Rwanda torsdag.

I fjor solgte det statsdrevne selskapet Norfund selskapet SN Power til Scatec. Norfund hadde brukt 20 år på å bygge selskapet opp til å bli en betydelig aktør innen vannkraft i utviklingsland. Som en del av avtalen beholdt Norfund 49 prosent av eierskapet i selskapet portefølje i Afrika.

British International Investment (BII) kjøper nå halvparten av denne andelen og forplikter seg til samlede investeringer på opp mot 200 millioner dollar. Norfund forplikter seg også til ytterligere 100 millioner dollar i investeringer de neste årene.

– Dersom vi skal lykkes med å stanse klimaendringene og bekjempe fattigdom, må klima- og utviklingspolitikken knyttes tettere sammen. Jeg er glad for at Storbritannia nå blir med på dette arbeidet med å skape fornybar kraft og økonomisk vekst i noen av de aller fattigste landene i Afrika, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Strøm fra de planlagte prosjektene skal opprette 180.000 nye arbeidsplasser, anslår de tre aktørene. I tillegg skal de bidra til å redusere 270.000 tonn CO2-utslipp årlig, samt dekke etterspørselen etter strøm fra mer enn 3 millioner mennesker.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen