Verden

Texas’ politisjef: Politiinnsatsen i Uvalde var elendig

Politiets innsats i møte med skolemassakren i Uvalde var en «elendig fiasko», hevdet politisjefen i Texas i en høring i delstatens senat.

19 barn og to lærere ble drept da en tenåring åpnet ild på barneskolen i Uvalde 24. mai, i det som er den verste skolemassakren i USA på ti år.

Lokalt politi har siden vært gjenstand for kritikk, og det har kommet fram at mer enn et titall politifolk ventet lenge utenfor klasserommene før de konfronterte den 18 år gamle gjerningsmannen.

Tirsdag sa Texas' sikkerhetssjef Steve McCraw til senatorene som etterforsker håndteringen av hendelsen, at politiet hadde nok folk og utstyr til å stanse 18-åringen få minutter etter at han gikk inn i skolen.

– Tre minutter etter at han gikk inn i bygningen, var det et tilstrekkelig antall bevæpnede betjenter, iført skuddsikre vester, til å isolere, distrahere og nøytralisere ham, sier McCraw, som er delstatspolitiets øverste leder og direktør for departementet for offentlig sikkerhet i Texas.

Ifølge ham var det politimannen med høyest grad på stedet som hindret politibetjentene i å gå inn i klasserommene, fordi han «bestemte seg for å sette betjentenes liv foran barnas liv».

Han har hevdet at klasseromsdøra var låst, men ifølge McCraw var det trolig ikke tilfelle.

– Han ventet på en nøkkel som det aldri var behov for.

– Det er tvingende beviser for at politiets reaksjon på angrepet på Robb Elementary var en elendig fiasko og helt motsatt av alt vi har lært de siste to tiårene siden Columbine-massakren, sier McCraw.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: