Verden

Irlands statsminister: Britenes Nord-Irland-planer er «økonomisk vandalisme»

Boris Johnsons plan om å droppe den såkalte Nord-Irland-protokollen er økonomisk vandalisme, mener den irske statsministeren Micheál Martin.

Demonstranter utenfor Hillsborough Castle i Nord-Irland i mai, under Boris Johnsons besøk. Den britiske regjeringen har lagt fram et lovforslag der den såkalte Nord-Irland-protokollen overstyres ensidig fra britisk side. EU reagerer skarpt, og det samme gjør regjeringen i Dublin og de i Nord-Irland som ønsker et forent Irland. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

– Ensidighet av verste sort, sier Martin til BBC søndag.

Han mener lovforslaget fra London som vraker Nord-Irland-protokollen, innebærer et dobbelt regelsett, noe som ifølge Martin kan vise seg å bli svært ødeleggende for Nord-Irlands økonomi.

– Dette er svært bekymringsfullt for industrien og bedriftene i Nord-Irland. I realiteten innebærer det en form for økonomisk vandalisme, sier han.

Martin viser til at statistikken viser at Nord-Irlands økonomi går «veldig bra» med ordningen som nå er på plass, og sier at dette er noe den britiske regjeringen ikke snakker om.

Nord-Irland-protokollen er en del av brexitavtalen med EU som Johnsons regjering selv har forhandlet fram.