Verden

USAs sentralbank med største renteøkning siden 1994

USAs sentralbank hever styringsrenten med 0,75 prosent, det største rentehoppet på 28 år. Det skjer som følge av høy inflasjon, børsfall og en styrket dollar.

Økonomer og investorer mente i forkant av beslutningen at den rekordhøye inflasjonen ville tvinge Federal Reserve til å kunngjøre en såkalt trippeløkning av styringsrenta, det vil si 0,75 prosent.

Styringsrenta ligger i dag på 0,75-1,0 prosent, men det er ventet flere renteøkninger i tiden framover. Analytikere mener derfor at den om ett års tid vil være kommet opp i nær 4 prosent.

Senest i mai satte sentralbanken opp styringsrenta med 0,5 prosent, den første dobbeltøkningen på over 20 år. Den siste trippeløkningen fant sted i 1994.

Peker på krigen i Ukraina

Renteøkningen er et forsøk på å stagge den høye inflasjonen, som blant annet skyldes krigen i Ukraina.

– Russlands invasjon av Ukraina fører til enorme menneskelige og økonomiske vanskeligheter, skriver sentralbankens styre i en uttalelse etter det to dager lange rentemøtet.

Men renteøkningen vil også føre til at det blir langt dyrere å ta lån, noe som kan minske investeringsviljen og føre til økonomisk tilbakegang.

Høyere enn ventet

Inflasjonen i USA er nå på 8,6 prosent, den høyeste på 40 år, og det er ingen tegn til at den vil avta. Amerikanerne har også begynt å forvente at den kraftige prisøkningen vil vare lenger enn de trodde før. Det kan gjøre det vanskeligere for sentralbanken å få inflasjonen ned på 2 prosent, som er bankens målsetting.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell hadde på forhånd antydet en renteøkning på 0,5 prosent. At den ble enda høyere, er en erkjennelse av at sentralbanken sliter med å få kontroll over hvor raskt prisene øker, skriver nyhetsbyrået AP.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen