Verden

– Krigsforbrytere sendes rett til helvete

– Verken makt, hæren eller rikdom kan redde Vladimir Putin fra Guds vrede, sier Ukrainas FN-ambassadør Sergiy Kyslytsya.

Ordene falt i Saint Patrick’s Cathedral i New York lørdag, under en minnegudstjeneste for ofrene etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Sergiy Kyslytsya, som har lagt ut talen på sin Facebook-side, hyllet soldatene som nå kjemper for å forsvare fedrelandet. Mellom 50 og 100 ukrainske soldater blir drept hver eneste dag i Øst-Ukraina, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

– Forsvarer Europa

«Tusenvis av ukrainske menn og kvinner, har stått opp for å forsvare nasjonen og sine barns fremtid, og – la oss være ærlige – ved å gjøre det, så forsvarer de hele det europeiske kontinentet, og mer enn det», sa Sergiy Kyslytsya.

Sergiy Kyslytsya, Ukrainas FN-ambassadør. Her fra et møte i FNs sikkerhetsråd i april.

«Soldatene kjemper mot en grusom fiende. En fiende som har kommet for å drepe, ødelegge, stjele og ydmyke. En fiende som ikke skiller mellom militære og sivile. En fiende som ikke anser seg for å være bundet av noen normer eller regler», fortsatte han.

Store sivile tap

Ved utgangen av mai var det registrert over 4000 drepte sivile i Ukraina etter at krigen brøt ut 24. februar, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) – som mener det reelle tallet er betydelig høyere.

Kyslytsya pekte i talen på den menneskelige lidelsen som følger av krigen. Han viste til massedrapene på sivile i Butsja og Irpin, at man har registrert over 1200 drepte sivile i Kyiv-regionen etter den russiske retretten og at man vil få oversikt over de sivile tapene i Mariupol først når byen er gjenerobret.

Barn fotografert blant ruinene i Mariupol sørøst i Ukraina i slutten av mai.

«Det er imidlertid allerede klart at titusenvis er blitt drept. Flere innbyggere i Mariupol er blitt drept (under denne krigen) enn av nazistene under andre verdenskrig», sa Kyslytsya.

Ukrainske myndigheter hevder at minst 21 000 sivile er drept i storbyen som ligger øst i Ukraina.

Langer ut mot Vladimir Putin

Kyslytsya sa i talen at Ukraina betaler den høyeste prisen for landets rett til å eksistere, før han langet ut mot regimet til Vladimir Putin.

Russlands president, Vladimir Putin.

«Verken makt, hæren eller rikdom vil redde den onde Putin og hans onde håndlangere fra Guds vrede (...) Jeg advarte Putins utsending: Det er ingen skjærsild for krigsforbrytere, de sendes rett til helvete».

Ovennevnte er en referanse til ordvekslingen som oppsto i FNs sikkerhetsråd i februar, rett etter at Russland gikk til angrep på Ukraina.

Russland hadde formannskapet i Sikkerhetsrådet den måneden, og Kyslytsya ba sin russiske motpart, Vasilij Nebenzia, om å ringe Putin og Lavrov (Russlands utenriksminister) «for å stoppe aggresjonen».

Den gangen, som nå, sa Kyslytsya at «krigsforbrytere sendes rett til helvete». De to FN-ambassadørene hadde en kort replikkveksling, før Nebenzia hevet møtet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: