Verden

Putin-venn truer Tyskland etter «dra til helvete»-kommentar

TV-profilen Vladimir Solovyov rasler med sablene etter den tyske kulturministerens friske uttalelser.

Den tyske kulturministeren, Claudia Roth, besøkte den ukrainske havnebyen Odesa mandag, der Ukrainas kulturminister, Oleksandr Tkachenko, ga henne to frimerker.

På det ene frimerket ser man en soldat foran silhuetten av det russiske krigsskipet «Moskva», som ble senket i Svartehavet april. På det andre frimerket viser en soldat fingeren, skriver Newsweek.

Referanse til soldatene på Slangeøya

«Dra til helvete, russiske skip» («F**k you, Russian ship»), sa Roth til Tkachenko, og lo – en referanse til det som ble sagt av de ukrainske grensevaktene på Slangeøya i februar, da de ble bedt om å overgi seg av nettopp krigsskipet «Moskva».

Den russiske programlederen Vladimir Solovyov, som har tette bånd til Russlands president Vladimir Putin, tok opp Roths uttalelse i sitt kveldsprogram på den statseide kanalen Russia-1 dagen etter.

Slangeøya ble berømt da de ukrainske forsvarerne over radio ba den russiske krysseren Moskva «dra til helvete». Skipet sank i Svartehavet i april.

«Er dette Tysklands kulturminister, som later som om hun oversetter det som står skrevet på frimerket (...) så ber hun oss alle om å dra til helvete. Hva skal vi gjøre nå? Skal vi igjen børste støvet av de germanske graver, med den dundrende marsjen av sovjetiske støvler? Hvis ikke, vil de aldri lære.»

Saken er omtalt av Newsweek og en rekke andre amerikanske og britiske medier. BBC-journalist Francis Scarr har delt begge innslagene på sin Twitter-konto:

Programmer som kveldsshowet til Solovyov har ofte referanser til andre verdenskrig, fordi Kremls – bredt tilbakeviste – begrunnelse for å invadere Ukraina, er å «avnazifisere» landet skriver Newsweek.

Presidenten og hans propagandist: Vladimir Putin og Vladimir Solovyov, her fra 2013.

Etter Russlands angrep på Ukraina har Solovyov gjentatte ganger raslet med sablene.

Tidligere denne uka advarte han – slik president Vladimir Putin selv har gjort – mot atomkrig, og sa at «de eneste som kommer til å overleve er noen få mutanter i Bajkalsjøen» i Sibir.

Solovyov har også kommet med en rekke trusler mot Storbritannia, og har blant annet sagt at landet skal bombes tilbake til steinalderen.

Rammet av vestlige sanksjoner

Som en del av Putins nære krets, er også Solovyov omfattet av Vestens sanksjoner. To av hans tre luksusvillaer i Italia, til en verdi av over 80 millioner kroner, er konfiskert av italienske myndigheter.

I april ble den ene påtent og den andre vandalisert – blant annet var det skrevet «krig» og «morder» med rød maling på huset.

Skadene var ikke store, men budskapet var klart, skriver The Daily Beast.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen