Verden

Her kan en nesten 100 år gammel abortlov bli vekket til live

Abortforkjempere i Michigan frykter delstaten kan få en av USAs strengeste abortlover. Imens ber Colin og Barbara til Gud om totalforbud.

LANSING (Dagsavisen): «Ma’am, vil du snakke litt før du går inn?»

Colin Miranda roper etter en kvinne som er på vei inn i bygget som huser Planned Parenthood, en organisasjon som jobber for reproduktiv helse, i Lansing, Michigan. Kvinnen stopper ikke opp, og Miranda rusler videre. Med seg har han en plakat med teksten «Be for en slutt på abort».

Miranda mener at abort alltid bør være ulovlig, også etter voldtekt.

– Enhver abort som er villet, der tanken er å drepe et uskyldig menneske, burde være ulovlig, sier han.

– Hvorfor det?

– Jeg synes bare ikke at det er ok å drepe folk. Det er det enkle svaret. Fosteret eller embryoet er et uskyldig menneske, og jeg forstår ikke hvordan voldtekt rettferdiggjør å drepe noen.

Colin Miranda holder en plakat med teksten "be for en slutt på abort".

Harde fronter

Abort har lenge vært et brennhett tema i USA, og nå har kampen igjen tilspisset seg. En eller annen gang i løpet av de kommende ukene er det ventet at høyesterett kommer med sin endelige avgjørelse i en sak der utfallet kan bety slutten på dagens føderale abortrett.

USA har ingen formalisert, nasjonal abortlov, og høyesterettsdommen Roe versus Wade fra 1973 sikret retten til selvbestemt abort. Et lekket dokument fra høyesterett kan tyde på at det er flertall i domstolen for å skrote denne. Da vil det bli opp til de enkelte statene å selv bestemme. Hvis det skjer står mange av statene trolig klare til å i praksis forby abort.

For Michigans del kan det bane vei for at en abortlov fra 1931 igjen trer i kraft.

Loven fra 1913 forbyr abort, unntatt i de tilfellene der det handler om å redde den gravides liv, den gjør ikke unntak for verken voldtekt eller incest. Hvis høyesterett går bort fra Roe versus Wade fra 1973, kan Michigan over natta bli en av delstatene med en av de mest ekstreme lovene, ifølge uttalelser fra delstatsguvernør Gretchen Whitmer tidligere i år.

Loven fra 1931 ble aldri opphevet eller fjernet i Michigan, men Roe versus Wade-kjennelsen satte den til side.

Mot innskrenking

Allerede før det lekkede utkastet hadde både Planned Parenthood i Michigan og guvernør Whitmer, som er demokrat, tatt rettslige skritt mot abortloven fra 1931.

– Jobben vår er viktigere enn noen gang. Jeg skal kjempe som bare det for å beskytte tilgangen til abort i Michigan, tvitret Whitmer.

Selv om Whitmer prøver å ta grep, er det lite sannsynlig at de folkevalgte i Michigan vil enes om å kvitte seg med 1931-loven, ifølge avisa Detroit Free Press. Begge kamrene i delstatsforsamlingen kontrolleres av Republikanerne, som i de fleste tilfeller er abortmotstandere. Michigan ligger dermed an til å bli en av 26 stater der tilgangen til abort kan bli kraftig innskrenket eller forbudt.

I mai sørget en midlertidig forføyning i en lavere domstol for at abortretten i Michigan enn så lenge består også hvis høyesterett skroter dommen kalt Roe versus Wade. Men mye kan endre seg framover.

Oppmerksomheten rundt Michigans sovende abortlov fra 1931 har vært så stor at Planned Parenthood her ikke har kapasitet til å stille til intervjuer med internasjonale medier, får Dagsavisen opplyst. For å sikre at informasjonen når ut til egne innbyggere, prioriterer de lokale og statlige medier.

Ikke opp til den gravide selv

Dagsavisen møter Colin Miranda mens han går fram og tilbake på en liten gressplen langs en vei litt i utkanten av Michigans delstatshovedstad Lansing. Rundt 50 meter unna ligger Planned Parenthood-klinikken som blant annet tilbyr muligheten til å ta abort. Folk går inn og ut med jevne mellomrom, og Miranda roper etter dem og prøver å invitere til det han selv omtaler som dialog. Han medgir at noen kanskje synes det er ukomfortabelt at han står der.

Colin Miranda prøver å få kontakt med en person på vei inn i Planned Parenthood-klinikken i Lansing.

35-åringen er ofte på plass utenfor klinikken på vegne av en bevegelse kalt «40 days for life». De omtaler seg selv som en internasjonal 40-dagers kampanje som har som mål «å få en slutt på abort lokalt gjennom bønn og faste, oppsøkende arbeid og fredfull vakt» utenfor abortklinikker. 40 dager er en referanse hentet fra bibelen.

Voldtekt er forferdelig, sier Miranda. Men han mener likevel ikke at det bør åpne for abort.

– Så du mener ikke at det bør være opp til kvinnen selv?

– Jeg mener det bør være kvinnens valg å få barnet. Jeg mener ikke det bør være kvinnens valg å drepe barnet.

Vanligvis har han med seg en partner mens han demonstrerer, men i dag er han aleine. Mye av tida bruker han på å be stille, sier Miranda. Selv om ingen av kvinnene som har gått inn i klinikken enn så lenge har stoppet for å snakke med ham, er det ofte folk som kommer bort for å slå av noen ord.

– Jeg liker å ha dialog med folk. Særlig med dem som er uenige med meg. Jeg setter pris på at de kan se en plakat som de er uenige med, men som de er villige til å snakke om. Heller enn å bare bli sinte og rope.

Ber for meningsmotstanderne

I november er det såkalt mellomvalg. Da skal lokale representanter velges inn i alle mulige jobber over hele USA, i tillegg står hele Representantenes hus og deler av Senatet på valg.

Abort har den siste tida seilt opp som en av de store sakene. Miranda sier at selv om han mener at abort til en viss grad er politisk, handler det først og fremst om moral og menneskerettigheter for hans del. Han synes det er forferdelig at Michigans guvernør og delstatens statsadvokat, som også er demokrat, jobber for at abort fortsatt skal være lovlig.

Etter lekkasjen fra høyesterett har flere framtredende demokrater gått hardt ut mot eventuelle innskrenkinger av den føderale abortlovgivningen. Både president Joe Biden og visepresident Kamala Harris er blant dem som har krevd at abortretten skal bestå for alle.

Men for 70 år gamle Barbara er ikke abort politisk i det hele tatt.

– Det er bare Gud. Jeg har aldri hengt meg opp i politikk. Jeg prøver bare å gjøre min del. Jeg deltar ikke i protestmarsjer, jeg er bare her og ber og håper at folk kommer til himmelen.

Sidestiller abort med drap

I likhet med Colin Miranda har Barbara stilt seg opp langs veien ved Planned Parenthood-klinikken i Lansing. For henne handler abortkampen bare om å følge det femte budet i Det gamle testamente: Du skal ikke slå i hjel. Som Miranda mener hun at det å ta abort er det samme som å drepe.

– Noen bruker argumentet at det er deres livmor. Det er sant. Men så fort det er en person inni der, blir de en annen person. Det har ikke noe å si hvordan det skjedde. Det kan være vanskelig, hvis det var voldtekt, men det er fortsatt et menneske.

Barbara står med en plakat med teksten: "Det femte bud: Du skal ikke slå ihjel. Din pro-liv stemme teller".

Barbara har møtt opp utenfor klinikken i flere år nå, og er her som regel en gang i uka. Også hun møter på folk som blir sinte over at hun står utenfor og demonstrerer.

– Da bare ber jeg. Folk går forbi og banner og viser fingeren, og jeg bare ber Jesus om å velsigne dem og snu tankene deres sånn at de en gang kan komme til himmelen.

Hun sier at hun ikke oppsøker folk som er på vei til eller fra klinikken, men venter heller for å se om de kommer opp til henne. Underveis i intervjuet med Dagsavisen kjører en kvinne sakte forbi og gir Barbara en tommel opp.

Selv om de to demonstrantene holder avstand til klinikken og sier at de ikke går opp til folk, har det vært flere konfrontasjoner rundt i landet. Abortmotstandere har ropt skjellsord eller kommet med trusler mot folk på vei inn på abortklinikker. Vold mot aborttilbydere har økt de seinere årene, ifølge tall samlet inn fra National Abortion Federation, som hjelper abortklinikker med sikkerheten.

Valg venter

Inflasjon og stigende matpriser, kriminalitet, identitet og abort er blant sakene som kan bli utslagsgivende i mellomvalget i november.

Hvis den føderale abortretten som ble sikret med Roe versus Wade skrotes, kan det gi Demokratene en boost inn i valget, ifølge The Washington Post. Selv om flere spørreundersøkelser viser at et flertall av amerikanere ikke ønsker at dommen som sikrer retten til abort, skal oppheves, har abortstrid tradisjonelt motivert flere abortmotstandere enn forkjempere, ifølge avisa.

Abortmotstand kommer til syne flere steder i Michigan. En kirke har satt opp 600 hvite kors, der hvert kors skal symbolisere 49 aborter utført i delstaten i 2020.

Det er i stor grad partipolitiske skillelinjer i synet på abort i USA. Mange demokrater er overveiende for kvinners rett til å ta abort, mens mange republikanere er imot. Religion spiller også stor rolle for hva en person mener i spørsmålet. Nesten tre av fire hvite anglikanske kristne mener abort alltid eller nesten alltid skal være ulovlig, viser tall fra meningsmålingsbyrået Pew.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen