Verden

Putin sammenligner seg selv med Peter den store

President Vladimir Putin sammenlignet seg selv med Peter den store i en tale under 350-årsmarkeringen av den russiske tsarens fødselsdag.

Putin snakket også om behovet for «å ta tilbake territorium og forsvare seg selv» i talen til en gruppe unge entreprenører i Moskva torsdag.

I talen sammenlignet han Peter den stores grunnlegging av St. Petersburg med sin egen regjerings annektering av territorium, åpenbart med henvisning til Krim-halvøya i Ukraina.

– Da vi grunnla den nye hovedstaden, var det ingen land som anerkjente den som en del av Russland. Alle anerkjente den som del av Sverige, sa Putin, som minte om at slaviske folk alltid hadde levd der.

– Hva var det han gjorde? Han tok det tilbake og befestet det. Det var det han gjorde. Og det kan virke som om også vi nå må ta tilbake og befeste, sa Putin.

Den russiske presidenten holdt døra åpen for nye erobringer i framtida og understreket samtidig Russlands suverenitet.

– Det fins ingen stater midt imellom. Et land er enten suverent, eller det er en koloni, sa Putin, som tilsynelatende også hadde en klar melding til Nato.

– Det er umulig, forstår dere, umulig å bygge et gjerde rundt et land som Russland, sa han.

Peter den store regjerte fra 1682 til 1725 og bidro til å knytte Russland tettere sammen med omverdenen, blant annet ved å etablere St. Petersburg som Russlands «vindu mot Europa».

Tettere bånd til Europa var imidlertid ikke tema under torsdagens 350-årsmarkering i Moskva.

Mer fra Dagsavisen