Verden

Skjerpet tiltale mot Proud Boys-leder etter Kongress-stormingen

Den høyreradikale gruppa Proud Boys’ tidligere leder er blant flere som tiltales for å ha konspirert til oppvigleri i forbindelse med stormingen av Kongressen.

Det er Henry Tarrio, gruppas tidligere toppleder, og fire andre som er tilknyttet den, som får utvidet tiltalen. Det skjer mens komiteen som gransker opprøret, forbereder seg på å starte med offentlige høringer denne uka.

Det var 6. januar i fjor at horder av tidligere president Donald Trumps støttespillere tok seg inn i Kongressen i et forsøk på å stanse godkjenningen av Joe Bidens valgseier. Trump hadde i månedsvis i forkant fremmet påstander om valgfusk, noe han har fortsatt med siden.

Fem dødsfall

Fem dødsfall er knyttet til stormingen, blant dem en kvinne som ble skutt av en politimann som har forklart at han måtte beskytte folkevalgte fra mobben. Flere politifolk og andre har slitt med ettervirkninger etter angrepet.

I tiltalen, som er tatt ut av det amerikanske justisdepartementet, heter det at Proud Boys forsøkte å stanse overføringen av presidentmakten ved bruk av vold. De fem var tidligere tiltalt for forskjellige konspirasjonslovbrudd. De skal etter planen møte i en føderal domstol i Washington D.C. i august.

Saken fortsetter under videoen

Blant de strengeste

Tiltalen om å ha konspirert til oppvigleri er blant de strengeste som er lagt fram til nå, men de fem er ikke de første som anklages for dette. Elleve medlemmer eller folk som er tilknyttet den høyreradikale gruppa Oath Keepers, er tiltalt for det samme, inkludert grunnlegger og leder Stewart Rhodes.

Tre av dem har allerede erkjent straffskyld etter tiltalen, som tar utgangspunkt i lovgivning som stammer fra den amerikanske borgerkrigen. Strafferammen er på opptil 20 år i fengsel.

Proud Boys-lederen Tarrio var ikke i hovedstaden da volden brøt ut, men myndighetene mener han bidro til å koordinere opprøret. Forsvarerne hans sier at han nekter straffskyld.

Mer enn 30 personer som er tiltalt i forbindelse med Kongress-stormingen, har blitt utpekt av føderale myndigheter som ledere, medlemmer eller folk med tilknytning til Proud Boys.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen