Verden

Stoltenberg i ny samtale med Erdogan

Sverige og Finland var nok en gang tema da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg snakket med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon fredag.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har hatt en ny telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Bildet er fra en pressekonferanse i Brussel 25. mai. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

– Konstruktiv samtale med president Erdogan. Tyrkia er en verdifull alliert og vi berømmer deres innsats for å få meglet fram en avtale om matsikkerhet, skriver Stoltenberg på Twitter fredag kveld.

– Vi tok opp Finland og Sveriges Nato-tiltredelse og vil fortsette dialogen, skriver Stoltenberg videre.

I en uttalelse fra Erdogans kontor heter det at den tyrkiske presidenten påpekte overfor Stoltenberg at Tyrkias sikkerhetsbekymringer angående svensk og finsk medlemskap er basert på «legitime grunner».

– Erdogan understreket også at begge de to søkerlandene må gjøre det klart at de har sluttet å støtte terrorisme, at de har opphevet sanksjoner mot Tyrkia og at de er klare til å vise solidaritet med alliansen, heter det videre i uttalelsen fra Erdogans kontor. Tyrkia omtaler kurdiske grupper som terrorister.

Erdogan har flere ganger sagt at han ikke ønsker Finland og Sverige i Nato. Han har anklaget de to landene for å støtte væpnede kurdiske grupper.