Verden

Ultranasjonalister feirer okkupasjonen av Øst-Jerusalem

Israelske ultranasjonalister holder søndag sin årvisse flaggmarsj gjennom den muslimske delen av Jerusalems gamleby, for å feire okkupasjonen i 1967.

Rundt 3.000 israelske politifolk er utkommandert i forbindelse med den omstridte marsjen, som blir sett på som svært provoserende av palestinerne.

I 2021 utløste marsjen en elleve dager lang krig mellom Israel og militante palestinere på Gazastripen, og også i år er det ventet omfattende protester og sammenstøt.

Ultranasjonalister

Søndag morgen troppet lederen av det ultranasjonalistiske partiet Jødisk makt, Itamar Ben-Gvir, opp på Haram al-Sharif, av jøder omtalt som Tempelhøyden, sammen med en gruppe tilhengere.

To av islams fremste helligdommer – al-Aqsa-moskeen og Klippedomen – ligger på høyden, og jøder har i henhold til israelsk lov ikke lov til å be der. Ben-Gvirs følge ble møtt med tilrop fra palestinere, men det kom ikke til sammenstøt.

Hyller massedrapsmann

Ben-Gvir er også en kontroversiell skikkelse i israelsk politikk, og han er siktet for ordensforstyrrelse, ulovlige demonstrasjoner og voldsbruk over 50 ganger de siste årene.

Ben-Gvir hyller også åpent massedrapsmannen Baruch Goldstein som i 1994 drepte 29 muslimer i bønn i Ibrahimi-moskeen i Hebron, han vil fordrive palestinerne fra de okkuperte områdene og han har tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i Israel.

Ulovlig

FNs sikkerhetsråd har i flere resolusjoner slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem og senere anneksjon var ulovlig.

Israel har aldri etterlevd FN-resolusjonene og har takket være USAs veto i Sikkerhetsrådet unngått straffetiltak.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: