Verden

Sikkerhetsrådet ber Taliban snu om kvinners rettigheter

Et enstemmig FNs sikkerhetsråd ber Taliban-styret i Afghanistan om «raskt å reversere» politikken som begrenser kvinners frihet og menneskerettigheter.

Norge leder Sikkerhetsrådets arbeid med Afghanistan og skrev utkastet til tirsdagens vedtak. Få dager tidligere fikk kvinner i Afghanistan ordre om å dekke seg til helt, inkludert ansiktet. Dette er den foreløpig siste i en rekke av restriksjoner som er pålagt det afghanske sivilsamfunnet. Mange av dem er rette mot kvinner og jenter.

De 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet sier de er spesielt bekymret for «innføring av restriksjoner som begrenser adgang til utdannelse, arbeid, fri bevegelse og kvinners likeverdige og meningsfulle deltakelse i samfunnslivet».

– Klar beskjed

– Det er viktig at et samlet Sikkerhetsråd gir klar beskjed til Taliban om umiddelbart å reversere tiltakene som hindrer afghanske kvinner og jenter grunnleggende menneskerettigheter, som å bevege seg fritt og å gå på skole, sier FN-ambassadør Mona Juul til NTB.

Sikkerhetsrådet ber Taliban raskt gjøre om på «politikk og praksis som nå begrenser afghanske kvinner og jenters menneskerettigheter og grunnleggende frihet». De krever at skoler gjenåpnes for jenter og kvinner umiddelbart.

Medlemslandene er også svært bekymret for kunngjøringen om at kvinner må dekke ansiktet i det offentlige rom, inkludert i TV-sendinger.

Forhandlet i to uker

Diplomater som har forhandlet om teksten i nesten to uker, sier det dukket opp noen skjær i sjøen da Kina og Russland protesterte mot å fokusere på menneskerettigheter.

Teksten som ble vedtatt inneholder derfor også avsnitt som uttrykker bekymring for den ustabile situasjonen i landet når det gjelder humanitære, politiske, økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige spørsmål. Det vises konkret til narkotikahandel og terrorangrep mot sivile, i tillegg til behovet for å gjenoppbygge landets banker og finanssystem.

Mer fra Dagsavisen