Verden

Rapport: USAs sørstatsbaptister dysset ned overgrep i nær 20 år

Lederne i Southern Baptist Convention (SBC) dysset ned varsler om overgrep fra prester og ansatte i årevis, og behandlet ofre som fiender, ifølge rapport.

Rapporten avslørte at ledelsen i Sørstatsbaptistene dysset ned overgrep i flere tiår. Her fra hovedkontoret i Nashville. Foto: Mark Humphrey / AP / NTB

Rapporten på 288 sider fastslår at neddyssingen av overgrep skjedde over en periode på nærmere 20 år. Overgrepsofre og aktivister ble på sin side møtt av «motstand, obstruksjoner og til og med direkte fiendtlighet» av kirkens ledelse.

– Vår granskning avslørte at noen få ledere gjennom mange år sto for håndteringen av varslene om overgrep. De hadde kun ett mål, nemlig å unngå å bli ansvarliggjort, står det i rapporten.

Nasjonalt register

Den kommer også med en rekke anbefalinger som skal tas opp i årets nasjonale kirkemøte i SBC 14. og 15. juni.

For første gang er det aktuelt for kirkemøtet å stemme for å sette opp en offentlig tilgjengelig database med prester og andre ansatte som har begått overgrep. President Ed Litton håper funnene i rapporten skal føre til varige endringer i kirken.

Sørstatsbaptistene i SBC er det største protestantiske kirkesamfunnet i USA, med anslagsvis 15 millioner medlemmer. Samtidig har de mistet kirkegjengere gjennom flere år og dessuten blitt rammet av konflikter rundt både overgrepsskandalen og rasisme.

Tre år gamle ofre

Rapporten fra granskningsfirmaet Guidepost Solutions ble bestilt som følge av en avsløring i to aviser i Texas i 2019. Til sammen fant avisene 380 ledere og frivillige i kirkesamfunnet som har blitt anklaget for overgrep, i hovedsak mot barn.

Noen av ofrene skal ha vært helt nede i treårsalderen. I en rekke tilfeller ble overgriperne ved sine poster tross at overgrepshistorikken var kjent.

(©NTB)