Verden

Australias nye leder vil ta klimakampen – forsker sier vi får vente og se

Australia skal bli en ny aktør i den globale klimakampen, lover landets ferske statsminister. Han får en stor jobb med å rense en råtten politikk, sier ekspert.

Av Snorre Schjønberg/NTB

Det australske valget ble et klimavalg, slår flere analytikere fast. Labor-leder Anthony Albanese kastet den konservative regjeringen med løfter om en ny tilnærming til klimapolitikk.

Umiddelbart etter at han ble tatt i ed, satte Albanese seg på flyet for å dra på toppmøte i Tokyo. Med seg hadde han budskapet om at et nytt mannskap er på plass i Australia.

– Det er en regjering som representerer en endring i måten vi møter verden på i spørsmål som klimaendringer, sa han.

Norges ambassadør i Canberra, Paul Gulleik Larsen, sier klimapolitikken er den største utenrikspolitiske endringen den nye regjeringen står for.

Han påpeker at Labor ønsker å kutte utslippene med 43 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005-tallene. Den forrige regjeringen ville kutte 28 prosent.

– Allerede i veldig konkrete tall er det en økning i ambisjonsnivået. Sånn sett bringer regjeringsskiftet Australia nærmere Norge og Europa i ambisjonsnivået, sier Larsen til NTB.

Spennende

Spennende og lovende takter, men lykke til, er analysen til Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

– La oss vente og se. De har en enormt lang vei å gå. På klimatoppmøtet i høst var de tydelige på at de ikke skulle gi opp kull. De har vært og er fremdeles ett av de mest skitne landene hvis du teller per hode, sier Kleiven til NTB.

Hun sier at Australia har rykte på seg for å være en sinke på de globale klimatoppmøtene. Regjeringen har vært voldsom lojal til kullvirksomheten, sier Kleiven. Australia bruker kull blant annet for å lage strøm.

Albanese har lovet ambisiøse mål for utslippskutt. Han vil gjøre Australia til en supermakt på fornybar energi.

– Vi kan kalle det et klimavalg. Men jeg setter det litt i hermetegn, for Albanese er en litt både og-minister, sier Kleiven.

– Det er store ord, men samtidig har han måttet balansere velgermassen sin. Han skal også ha med seg arbeiderne og kan ikke bare ri på den fornybare bølgen, sier Kleiven.

Klimakrise

Hun påpeker at Australia er ett av landene der de globale klimaendringene synes best. Landet er i en klimakrise, sier hun og viser til skogbranner, tørke og ekstremvær.

Det kan få stor betydning hvis kullnasjonen Australia nå går foran og demonstrerer at det går an å omstille. Det kan vise land som Brasil, Kina og India at det faktisk er mulig å gå bort fra kull.

– Australia har både økonomi, muligheter og teknologi til å gjøre det. Det er det som er det viktige, men det gjenstår å se hva slags politikk de vil føre. Det er en enorm og skitten industri som skal endres, sier Kleiven.

Hun drar en parallell til Norge, der Nordsjøen og oljen er vår ripe i lakken. Albanese lover kutt, men samtidig at han ikke skal slutte å gi lisenser til nye kullgruver, slik regjeringen gir nye letelisenser etter olje og gass.

– Vi må gi ham litt tid til å bygge en klimapolitikk, men det er ikke noen tvil om at Australia tok et klimavalg. Det går fra en nesten hånlig, anti-klimapolitikk og total klimafornektelse, sier Kleiven.

Lettere samarbeid

Ambassadør Larsen sier at den forrige regjeringen fikk mye kritikk internasjonalt – noe av det berettiget og noe av det ufortjent. Nå blir det lettere å samarbeide med Australia på klimapolitikken, mener ambassadøren.

Larsen sier det fortsatt er spenning knyttet til om det blir et rent Labor-flertall, eller om de vil måtte be om støtte fra De grønne. Uansett blir det en ny klimapolitikk. Han sier valget kan kalles et klimavalg, selv om andre saker fikk mer oppmerksomhet i valgkampen.

– Det ble et valg hvor klima var en viktig faktor for mange velgere. Jeg vil si det ble en overraskende stor seier for Labor og de uavhengige, på grunn av klima, sier ambassadøren.

Kullbalansen

Også han er klar på at det blir spennende å se hvordan Albanese balanserer klimapolitikken med å være arbeidernes statsminister. Kull er en stor industri.

– Det er en viktig industri, med mange arbeidere og vanlige folk, sier Larsen.

Han peker på at Albanese har sagt at han ikke vil stanse kullgruver.

– Det er en del paralleller til Norge og oljepolitikken, sier ambassadøren.

Ny tone på toppmøter

Kleiven mener det vil bli spennende å se hva Australia får til på solkraft og hydrogen, og om de vil bli en aktør innen utviklingen av havvind.

I tillegg til at det kan gjøres store endringer internt i Australia, er det forventninger til at landet vil spille en helt annen rolle på internasjonale toppmøter.

– Ja, absolutt. Retorikken fra Australia er enormt viktig, sier Kleiven.

Hun sier vi allerede på klimatoppmøtet i høst kan merke at Australia har fått en ny leder som vil endre landets image.

– At Australia tar et globalt ansvar og ønsker å bli en global supermakt, tror jeg er viktig. De utviklede kullnasjonene må gå foran. Hvis ikke Australia og Canada får til dette, blir det veldig vanskelig, sier Kleiven.

Allerede i Tokyo og i forberedelsene til høstens klimatoppmøte vil vi kunne få glimt av hva slags endring Australia reelt sett vil gjøre. Klimatoppmøtet vil bli som en eksamen, der verden vil få se hvilke kutt Australia vil forplikte seg til og innenfor hvilken tidshorisont.

– Det er mange land som følger med på dem, og det er mange land som har lidd under de enorme utslippene fra Australia, sier Kleiven.

Enkel gutt fra Sydney

Albanese har lovet flere endringer i tillegg til å ta klimapolitikken på alvor. Han vil bekjempe korrupsjon, gi urbefolkningen flere rettigheter og gjøre sosiale endringer som blant annet billigere barnehage for å få flere kvinner i arbeid.

Den nye statsministeren har beskrevet seg selv som en som har jobbet seg fram i livet. Han vokste opp med en alenemor i kommunal bolig i Sydney.

– Jeg ser fram til å lede en regjering som gjør vanlige australiere stolte, som ikke forsøker å så splittelse. Folk er konflikttrøtte, sier Albanese.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen