Verden

Første fly på seks år har tatt av fra Jemens hovedstad

Et kommersielt passasjerfly har for første gang på seks år tatt av fra Jemens hovedstad Sana. Om bord var 126 passasjerer på vei til Jordans hovedstad Amman.

Noen av passasjerene var pasienter med behov for medisinsk behandling i utlandet.

Før avgangen sprøytet brannfolk vannstråler på flyet som en markering. Flyplassen i Sana har vært stengt for ruteflyginger siden august 2016. Årsaken var luftangrep fra den Saudi-Arabia-ledede militærkoalisjonen.

Flyktninghjelpen har advart om at titusener av mennesker ikke får den medisinske hjelpen de trenger på grunn av at rutefly ikke har kunnet reise fra Sana.

– Åpningen av flyplassen var på høy tid, og var en av de store målene med våpenhvilen. Hvis partene fortsetter å jobbe sammen for å sikre flygninger ut av Sana kan de redde tusenvis av liv, forhindre død og støtte økonomien i landet, sier Erin Hutchinson. Hun er Flyktninghjelpens direktør i Jemen.

Bakteppet er den pågående krigen i Jemen mellom de internasjonalt anerkjente myndighetene og opprørere fra Houthi-bevegelsen. Den Saudi-Arabia-ledede militærkoalisjonen har deltatt på myndighetenes side siden 2015.

Tall fra FN viser at 150.000 mennesker er blitt drept i krigen, mens flere millioner er drevet på flukt. Situasjonen i Jemen beskrives som den verste humanitære krisen i verden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen