Verden

Elisabeth Borne blir ny fransk statsminister

President Emmanuel Macron utnevnte mandag arbeidsminister Elisabeth Borne til ny fransk statsminister etter Jean Castex som tidligere på dagen ba om avskjed.

Frankrikes president Emmanuel Macron på vei for å hilse EU-president Charles Michel velkommen til lunsj i Elysee-palasset. Han ventes å kunngjøre ny statsminister mandag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Ved å gå av ga Castex Macron mulighet for å ommøblere regjeringen foran valget til ny nasjonalforsamling i juni. Det var på forhånd ventet at han ville utnevne en kvinne, for første gang på over 30 år.

Elysee-palasset opplyser at Borne nå får i oppdrag å danne en ny regjering.

Etter at han ble gjenvalgt tidligere i år, trenger sentrumspolitikeren Macron flertall i nasjonalforsamlingen for å få gjennom sitt program, men både den nye venstreblokken og ytre høyre truer med å blokkere agendaen hans.

I de siste ukene har det vært spekulert mye på om Macron ønsket en kvinne med tillit på venstresiden og i miljøbevegelsen som ny statsminister.

Blant dem som ble nevnt som mulige kandidater, var foruten Borne Unescos generaldirektør Audrey Azoulay og Catherine Vautrin, en lite kjent politiker fra Champagne-regionen.

Sist en kvinne var statsminister i Frankrike, var det Edith Cresson fra mai 1991 til april 1992, under president François Mitterrand.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen