Verden

Nederlag for tyske sosialdemokrater i delstatsvalg

De tyske sosialdemokratene gikk på et kraftig nederlag i delstatsvalget i folkerike Nordrhein-Westfalen søndag. Vinnerne er CDU og De grønne.

Statsminister Olaf Scholz’ SPD falt ifølge prognosene og valgdagsmålinger 3,2 prosentpoeng til 28 prosent i delstaten der de normalt står sterkt, mens kristendemokratene CDU økte med 2 prosentpoeng til 35 prosent av stemmene.

Den store vinneren er imidlertid De grønne som økte med 11,6 prosentpoeng til 18 prosent – nesten en tredobling fra forrige delstatsvalg i 2017, mens den store taperen er Scholz' koalisjonspartner, høyreliberale FDP, som bare får 5 prosent.

Resultatet er det verste noensinne for SPD i delstaten, som har noen av Tysklands største byer som Düsseldorf, Köln, Essen og Dortmund og mye av Tysklands tungindustri.

Valget i Nordrhein-Westfalen regnes som en viktig indikator på stemningen i landet som helhet. Noe av bakgrunnen for SPDs nederlag kan være Scholz' nølende holdning til Ukraina-krigen, særlig når det gjaldt forsendelse av tunge våpen, mens De grønne har framstått som mer bestemte.

For bare en uke siden led SPD også nederlag i delstaten Schleswig-Holstein.

På grunn av FDPs svake valg står den nåværende regjeringskoalisjonen mellom CDU og FDP i fare, og det ventes nye koalisjonsforhandlinger, der SPD og De grønne ligger godt an til å danne delstatsregjering.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen