Verden

Finland sier formelt ja til å søke om Nato-medlemskap

Den finske president Sauli Niinistö og den finske regjeringen har formelt besluttet at Finland skal søke om medlemskap i Nato.

I Finland er det presidenten og regjeringen som styrer utenriks- og forsvarspolitikken, men Niinistö og statsminister Sanna Marin sa allerede torsdag at de går inn for å søke.

– Finland må uten noen forsinkelser søke om medlemskap i Nato, sa de i en felles uttalelse.

Behandles i Riksdagen

Den finske nasjonalforsamlingen – Riksdagen – skal si sin mening mandag, før en søknad om medlemskap kan sendes til Nato. Det ventes at denne sendes innen kort tid.

Presidenten understreket at det har vært tett samarbeid med Sverige den siste tiden.

– Tidligere har man sagt at Finlands sak er vår. Likevel, man kan jo si at Sveriges sak er vår, sa han da han kunngjorde beslutningen søndag.

Han understreket at beslutningen får en grundig og demokratisk behandling.

– Finland vil maksimere sin sikkerhet, ikke vende seg vekk fra noen.

Statsminister Sanna Marin sa at hun har tillit til at nasjonalforsamlingen vil behandle spørsmålet raskt og med det ansvaret som saken krever. Hun tilføyde at Finland har vært i kontakt med en rekke medlemsland i Nato, og med organisasjonen selv de siste dagene.

– Vi vil gjerne takke for den støtten vi har mottatt, sa hun.

Huitfeldt: Et vendepunkt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun har sett fram til denne kunngjøringen.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at et finsk medlemskap i NATO vil være positivt for Finland, for Norden og for Nato. Dette er et vendepunkt i nordisk sikkerhetspolitikk. De har Norges fulle støtte, sier Huitfeldt, som understreker at fra norsk side vil mant hurtig gjennomføre nødvendige prosedyrer.

– Vi vil også legge til rette for en hurtig godkjenning i Stortinget. Vi har nå et historisk samhold i Nato. Med et finsk medlemskap vil vi styrke den nordiske stemmen i alliansen, sier hun.

Forsvarsministeren om Nato-beslutning: – Russland trenger ikke bekymre seg

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener Russland bør ta det med ro.

– Finland og Sverige har ingen brodd mot noen. Det er ingen grunn til at Russland skal føle seg truet. Nato er en forsvarsallianse, sier Gramtil TV 2.

Sverige har varslet at de kommer til å sende inn sin eventuelle søknad samtidig som Finland.

Samtidig har Russland sagt truet med reaksjoner mot de to landene dersom Nato-medlemskap blir et faktum.

På spørsmål om hva som bekymrer Gram mest svarer han at det er mellomperioden fra søknaden blir sendt til landene blir tatt opp i alliansen. Han ønsker en smidig prosess.

– Sverige og Finland må selv vurdere om de har ønske om noen form for bistand fra kommende allierte. Norge vil være positiv til å stille opp for våre naboer, men vi må komme tilbake hvordan det eventuelt skal skje, sier Gram.

Nyeste fra Dagsavisen.no: