Verden

Russisk sikkerhetstjeneste vil overvåke taxier

Den russiske regjeringen vil gi sikkerhetstjenesten FSB tilgang til datanettverket til landets taxiselskap for å kunne overvåke hvem og hvor de kjører.

Ifølge en erfaren taxisjåfør er det for mange taxier på veien i byen. Sjåføren, som ønsker å være anonym i frykt for å miste jobben, sier det er helt vanlig at taxisjåfører kjører 18–20 timer i døgnet. Det er Rogaland fylkeskommune som deler ut antall løyver i fylket. Taxiene på bildet kan ikke linkes til saken. Illustrasjonsfoto: Roy Storvik

FSB har tidligere kunne rette formelle henvendelser til taxiselskapene med spørsmål om slik tilgang, og selskapene har hatt 30 dager på seg til å svare.

Lovforslaget som nå ligger på bordet, vil gi FSB permanent tilgang til taxienes kommunikasjonssystem og databaser, noe som åpner for omfattende overvåking både av passasjerer og førere.

FSB vil også kunne lagre og analysere informasjon innhentet på denne måten, samt videreformidle den til andre instanser i det russiske sikkerhetsapparatet dersom loven blir vedtatt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen